När jag berättade om helgens roliga 50-års fest som hade temat Punkare och Raggare så skojade jag på sociala medier att jag äntligen fick visa mitt rätta punkiga jag. Nu har jag aldrig tidigare haft någon längtan efter att vara punkare, men det kändes förvånansvärt bra att ikläda mig nätstrumpor, nätlinne, kortkort kjol och svartmålade ögon. Det häftiga var att alla gäster på festen hade tagit temat på allvar och redan från start var feststämningen på topp. Det var lätt att slappna av och socialisera med andra. Varför är det inte lika lätt när vi är oss själva? Min övertygelse är att festen hade varit något mer trevande om alla kommit dit som sig själva istället för utklädda som någon annan än den man vanligtvis är.

Kan du vara dig själv på jobbet eller behöver du spela en roll för att lyckas? Jag funderar en del på detta för jag hör ganska ofta att vi har olika roller i livet, att det är viktigt att ha det. Att det är en roll att vara chef eller ledare, en roll att vara förälder, en roll att ställa sig på en scen och presentera något för andra… Att om man ikläder sig en roll för sina olika åtaganden så går det så mycket lättare att hantera. Samtidigt som de flesta av oss inte har den skådespelartalang som krävs för att leverera våra olika roller trovärdigt om de ligger för långt ifrån oss själva. För tänk om det är så att detta rollspelande, som många av oss håller på med för att vi tror att vi borde, i själva verket är det största kommunikationshinder vi har i vårt samhälle?

Jag hörde om en kvinna som gjorde en presentation på en konferens. Hon gjorde den riktigt bra. Men när hon sedan skulle delta i panelen så blev det platt fall. Hon kunde inte svara på frågorna och hon hade inte alls samma aktoritet och karisma som under hennes presentation. Förmodligen hade hon tränat in sin presentation helt utantill, men den hade inte någon grund i henne. När hon sedan var i en annan situation så blev hon osäker och kunde inte hantera situationen. Det blev inte äkta och trovärdigt.

Det finns olika grader av hur mycket roller vi spelar, hur mycket vi väljer att gå ifrån det som är äkta och sant. Det finns dessvärre exempel på ledare och presentatörer som använder historier, citat och exempel som om det vore deras egna – trots att de inte är det. De gör om något de hört så att det låter som om de själva varit med om det. Jag har till och med hört en utbildare i presentationsteknik uppmana till att hitta på berättelser eller förvränga dem för att krydda historien och göra presentationen mer intressant att lyssna på. Och visst, det kan vara effektivt, men fundera, vill du vara en person som skarvar och förvränger sanningen?

Effekten om du säger det som inte håller sig till sanningen är att om publiken märker det så kommer de att förminska allt du sagt. Hela din presentation och du som person riskerar att hamna i publikens ”jag-litar-inte-på”-fack. Det är svårt att ta sig upp ur det facket igen. Visst kan det vara så att vi har hört något någonstans som vi inte kommer ihåg att vi hört, och därför tror att vi kommit på det själva, men oftast är det nog inte så… Samma sak gäller fakta och forskning. Om du vill använda det men är osäker på om det verkligen stämmer, så säg ”jag har hört att…” eller något liknande. Var inte tvärsäker en sådan gång. Det du säger måste vara sant. Om du vill vara sann.

Det kan vara befriande och skönt att spela en roll ibland. Men även om jag trivdes som punkare för en kväll, så var jag nog inte helt övertygande. För jag är ju inte punkare i själ och hjärta. Och visst, självklart så är vi olika versioner av oss själva i olika sammanhang. Jag pratar inte riktigt på samma sätt med mina barn som när jag föreläser på en scen. Men de versionerna skiljer sig inte så mycket åt. Det är fortfarande jag. Jag spelar inte en roll. Och det tror jag är viktigt. Att vara sig själv, den bästa man kan vara. I alla sammanhang.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Födelsedagsfiraren Anna

Pin It on Pinterest

Share This