Det blir så tydligt. Skillnaden på hur jag mår när jag möter människor som är vänligare än dom egentligen behöver vara, och när jag möter människor som inte vet vad vänlighet är överhuvudtaget. Som den första tågkonduktören på resan upp till Åre som verkligen visade att SJ minsann är det enda tågbolaget att åka med för att man har så trevligt ombord och blir så väl omhändertagen. Vad trevligt det var! Ända tills hon blev utbytt mot en tågkonduktör som vaknat på helt fel sida och tyckte att det hade varit bättre om vi resenärer inte var med ombord.

Gårdagkvällen blev så otroligt mycket godare och trevligare än vad jag hade kunnat föreställa mig, just för att vi träffade en person som var mycket vänligare än vad hon hade behövt. Efter en utomhusbio i ett kallt Åre, förhandsvisning av Peter Magnussons nya lättsamma livskriskomedi “En gång i Phuket”, tänkte vi ta en varm kaffedrink i närmaste stuga och det blev Bygget. Där tyckte barkillen att vi skulle ta en efterrätt i deras asiatiska restaurang Ljunggrens. Vid en kort titt på menyn insåg vi att vi nog behövde en liten förrätt också med ett glas vin till. Servitrisen frågade om hon skulle välja åt oss, och det fick hon. När jag undrade vilket hon skulle välja så sa hon att vi skulle få testa några olika. Vips så fanns det fem flaskor på bordet och vi fick en otroligt god och snabb vinprovning. Efter förrätterna bjöd hon också på supergoda adamamerbönor. Behövde hon göra detta? Inte. Vi hade varit så nöjda ändå. Nu blev vi mer än supernöjda. När vi tackade henne för att hon varit så gullig och generös sa hon att det är så roligt att kunna göra lite extra när det finns tid. Hon fick en del dricks. Och trogna kunder. Vi kommer garanterat tillbaka. Förmodligen hade hon också lite trevligare på jobbet än om hon “bara” gjort det som förväntades.

Hur agerar jag mot andra? Hur får jag dem att må? Ett extra leende, ett extra tack, en extra hjälpande hand… Det kan göra en annan människas dag. För egentligen är det ju inte så svårt att vara vänligare än man måste.

Pin It on Pinterest

Share This