Vi får den vård som vi har råd med. Så vad har vi råd med?

Det var en av frågeställningarna under en konferens om nya ersättningssystem för vården, som jag modererade. Stefan Ackerby, bitr. chefsekonom på SKL, gav en intressant presentation där han visade att vi successivt fått en bättre vård under alla år, och att en åldrande befolkning inte har en så stor påverkan på vårdens kostnader framåt som det kan ges sken av. Tydligt är att vår välfärd är beroende av en hög sysselsättning.

Det här hänger ihop med Samhällsråd, som jag också hade äran att moderera. Innan den stora Entreprenörsgalan, som Founders Alliance arrangerar varje år, träffades ett gäng erfarna entreprenörer tillsammans med politiker och forskare för att tillsammans komma fram till en tydlig action-plan på hur Sverige kan bli världens främsta entreprenörsland. Vi är inte bäst i klassen idag (sämst av de nordiska länderna) men med en tydlig vilja och goda initiativ från både näringsliv och politik, så kan vi greja det. Det i sin tur skulle leda till en ökad sysselsättning, som i sin tur skulle leda till en vård som ger ett större värde för varje enskild patient.

Det pågår just nu ett forskningsprojekt kring vårdepisodersättningssystem, ett initiativ av Socialdepartementet, som inkluderar sju landsting, SKL, Socialstyrelsen och som drivs av Ivbar, ett forsknings- och utvecklingsbolag. Forskningen visar på en möjlig förbättring när det gäller hur vården finansieras, där man istället för att ersätta varje enskild vårdhändelse, ser en patients hela vårdkedja och faktiskt ersätter utifrån vilken effekt och värde vården ger, utifrån patientens hälsotillstånd.

Det är komplext, det är superintressant och det är bara början på en förhoppningsvis betydligt mer effektiv vård framåt.


Ivbars vd Jonas Wohlin berättar om diagnosspecifika beskrivningssystem och värdebaserade ersättningssystem.

Pin It on Pinterest

Share This