Efter ditt möte eller din konferens – vad gör du då för att din publik verkligen ska få med sig det du vill och på det sätt du vill?

I tre delar ger jag dig tips på vad som är bra att fokusera på före, under och efter konferensen, för att den ska bli riktigt lyckad. Vi har tidigare gått igenom det ovärderliga förberedelsearbetet och hur du agerar när det är Show Time. Nu är det dags att gå igenom några tips på vad du kan göra när scenljusets har släckts.

1. Låt publiken reflektera

Det här är det sista du gör innan dagen tar slut. Låt publiken reflektera och kanske prata med varandra om vad de tar med sig. Det kommer hjälpa dem att samla intrycken och det hjälper dem att komma ihåg mer. När de dessutom hör vad andra tar med sig så förstärks intrycken.

2. Skicka ut materialet efteråt

Det viktiga är inte att skicka ut PowerPoint-presentationer i efterhand till deltagarna, även om det finns de som uppskattar det så att de själva kan gå tillbaka och repetera (oklart hur många som verkligen gör det). Gör istället en egen sammanfattning av dagen, de huvudbudskap du vill att publiken ska komma ihåg. Då har de mycket lättare att komma ihåg just det.

3. Ta fina bilder

Att lägga en slant på att låta en duktig fotograf ta bra bilder är ofta väl investerade pengar. Bilder som du kan skicka till deltagarna. Bilder som du också kan använda för att sprida dina viktiga budskap i sociala medier efteråt, och att använda som marknadsföring för kommande events.

4. Utvärdera

Fråga deltagarna vad de tyckte, be dem komma med sina reflektioner och sin respons – otroligt viktig input när du ska arrangera nästa möte. Vänta dock inte för länge med att skicka ut utvärderingen. Gör det gärna samma dag med ett stort tack för deras deltagande. Det är samma dag som vi kommer ihåg och har lätt att dela med oss av våra tankar och upplevelser.

5. Njut

Njut av att du har arrangerat en viktig och givande mötesplats där nya tankar och idéer har fått växa och spridas. Just den här härliga känslan ska du komma ihåg. Och när det sedan är dags att ta tag i nästa konferens, då kommer du ihåg just den här härliga känslan. Och så kommer du ihåg att det är värt varje dag, timme och minut av slit för att skapa ett så bra möte som möjligt för de som kommer dit.

 

Självklart finns det många fler saker att tänka på före, under och efter konferensen. Men jag hoppas att du fått med dig några tankar som hjälper dig nästa gång det är dags att skapa ett möte som verkligen ger lite mer.

Foto: John Resborn

Pin It on Pinterest

Share This