Igår utsågs Malin Frenning, affärsområdeschef på Teliasonera (eller bredbandsboss som Veckans Affärer väljer att uttrycka det), till Sveriges mäktigaste kvinna. Det är en intressant tävling och viktig på flera sätt med tanke på hur långsamt det går för Sverige att lyfta kvinnor till högre positioner.

Jag känner inte Malin och har inte följt henne i media. Hon är säkert väl värd sitt pris. Men jag kan inte låta bli att reflektera: Om ett liknande pris funnits för män, hade det blivit en affärsområdeschef som tagit förstaplatsen då? Visserligen är Malin “boss” över 13000 personer, vilket är ett riktigt stort bolag i sig självt, men… hon är ändå “bara” affärsområdeschef.

Idag är 97% av de stora företagens ledare i Sverige män. De senaste hundra åren har ett trettiotal kvinnor blivit börsvd:ar, i jämförelse med närmare 1900 män, enligt dagens pappersversion av SvD. Kanske är det så att snedfördelningen beror på att det är svårt att få tag på kompetenta kvinnor som vill ta en sådan utsatt roll. Kanske inte.

Priset Sveriges mäktigaste kvinna tycker jag talar sitt tydliga språk. Vi har fortfarande en lång väg att gå.

Pin It on Pinterest

Share This