Lider du av scenskräck eller nervositet innan du ska upp på en scen? Du är inte ensam. Det sägs att de flesta av oss är mer rädda för att prata inför andra än inför självaste döden. Oavsett om det påståendet stämmer eller inte, så är det många som är väldigt nervösa innan de ska göra ett framträdande. Helt i onödan.

Ina Forsberg heter frontfiguren i svenska bandet Majestee of Sweden. Ett fantastiskt band som bland annat förgyllde Årets vd i höstas med två låtar (där jag var moderator). Ina berättar i en intervju att hon tidigare hade scenskräck men inte längre är nervös när hon ska upp på scen.

“Det handlar om övning och det handlar om förberedelse. Ju mer jag förebereder mig, desto mindre finns det att vara nervös över. Det funkar inte att spontant gå upp och köra en timmes show, du måste öva på att prata. Det brukar jag göra hemma. ”

Ina sätter fingret på något viktigt. Övning ger inte bara färdighet, övning gör att du slipper vara nervös. Nervositet handlar ju egentligen om att inte ha kontroll. Men om du är förberedd så vet du vad du ska göra och vad som ska hända, och då kan du också på ett flexibelt sätt hantera oförberedda situationer – eftersom du har allt annat under kontroll.

Så lägg tid på att förbereda dig. Lägg tid på att öva. Det lönar sig alltid. Framför allt så blir det så mycket roligare att gå upp på scen.

Pin It on Pinterest

Share This