Stockholm behöver massor med nya bostäder. Stockholm behöver en förbättrad kollektivtrafik som fungerar. Det vet alla. Men visste du att det finns ett initiativ som relativt snart kan lösa detta? Svaret heter Stockholmsbågen.

Den stora fördelen med mitt jobb, förutom alla fantastiska människor jag får träffa och jobba med, är att jag får lära mig mycket nytt. I fredags hade jag förmånen att moderera ett seminarium om ett nytt initiativ som kallas Stockholmsbågen. Visserligen jobbar jag en del inom samhällsbyggnad, infrastruktur och byggfrågor men hade inte hört talas om detta tidigare. Inte så konstigt då det är en relativt ny tanke som började diskuteras under Almedalsveckan i somras och som man sedan tagit några steg vidare till en väl genomförbar vision.

Projektet Stockholmsbågen har initierats av Skanska, Scania, WSP och Tredje AP-fonden där man ser till att göra Förbifart Stockholm till ett riktigt lyckokast, binder ihop regionerna från Haninge i söder till Täby i norr. Bygger ut både en effektiv och grön kollektivtrafik med så kallade superbussar, och drygt 100.000 nya bostäder samtidigt.

I fredags lämnades stafettpinnen över till politikerna. Det är första gången jag leder en debatt med politiker från olika partier, där det inte blir någon debatt. Alla var överens. Om i princip allt. Alla vill ha Stockholmsbågen. Det var solklart. Det som däremot inte gick att få något klart besked på, var när beslutet om att bygga Stockholmbågen kan tas. Där var politikersvaren lika grumliga som vanligt.

 

Här har WSP en bra sammanfattning av seminariet i fredags, och här bloggar politikern Erik Ottosson.

Pin It on Pinterest

Share This