Det är onsdagkväll och vi har precis lämnat Nynäshamn och det är, till skillnad från förra året, riktigt lugnt på sjön. Med vår trimaran beräknar vi anlända till Visby någon gång under morgondagens eftermiddag. Det är fjärde året jag och min man Mats tar oss seglandes till Almedalen – där jag i år har tio seminarier som jag modererar. Läs vilka här. Som det känns just nu så blir det det roligaste och mest givande Almedalen hittills. Av flera skäl, ett är att många av de ämnen jag leder har en tydlig ambition att komma framåt i sin fråga. Inte bara se det lustfyllda i att höra två sidor tuppfäktas mot varandra, utan att på riktigt hitta fungerande lösningar för en bättre tillvaro framåt. Det är sådana samtal jag gillar att leda och vara en del av.

Totalt 3700 seminarier är inplanerade i Almedalen. Kanske kommer du att medverka på något? Här är mina tips till vad du kan tänka på om du är med i en panel eller debatt (fungerar även vid andra paneldiskussioner utanför Almedalens speciella arena):

1. Fokusera
Det är lätt att vilja säga allt man har på hjärtat, och lite till, i tron att det ska förtydliga ens ståndpunkt. Men det blir sällan bra när det är många som vill komma till tals och det är kort om tid. Fokusera på ditt huvudbudskap, som du har tänkt ut innan, och var mån om att säga det. Tydligt, kort och koncist.

2. Var aktiv
Om du är engagerad i vad de andra säger, om du aktivt lyssnar på dem, så kan du lätt hitta en lucka där du kan ta ordet och fylla i vad du tycker. En engagerad paneldeltagare höjer inte bara tempot på samtalet utan höjer också intresset från publiken eftersom det är mer intressant att lyssna på aktiva debattörer.

3. Lyssna
Prata inte bara själv. Lyssna på vad de andra har att säga. Och om du, kanske till din förvåning, kommer på att de andra faktiskt har en poäng i vad de tycker som du inte redan har tänkt på – så säg det! Om du ger komplimanger till andra så framstår du som mer sympatisk och det kommer att väcka gillande hos publiken. Till din fördel.

4. Gör en Anders Borg
Det sägs att Anders Borg alltid hade tänkt ut en del “one-liners” innan han mötte journalister – vilket alltid skapade bra rubriker.
Inför ett sammanhang där du ska stå på scen så kan du också tänka ut ett par slagkraftiga meningar, metaforer, som gör ditt budskap mer begripligt och lättare att komma ihåg. Och som kanske blir citerat efteråt – om det är bra.

5. Njut
Att få vara en del av ett sammanhang och få framföra sina åsikter är inte alla förunnat. Njut av att du är tillfrågad och önskvärd och att du får ge din syn på viktiga frågor. Det är en förmån!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This