Det är snart dags för vår årliga politikervecka i Visby, Almedalen. En vecka som är så mycket mer än politik, även ett valår som detta. Almedalen är samtal, nätverkande, debatt och framåtanda. Och utmaning. Att inte bara se det lustfyllda i att höra två sidor tuppfäktas mot varandra, utan att på riktigt hitta fungerande lösningar för en bättre tillvaro framåt. Så här gör du för att lyckas nå ut med dina åsikter som debattdeltagare.

Här är fem framgångsrika tips på vad du kan tänka på om du är med i en panel eller debatt (fungerar även vid andra paneldiskussioner utanför Almedalens speciella arena):

 

1. Fokusera
Det är lätt att vilja säga allt man har på hjärtat, och lite till, i tron att det ska förtydliga ens ståndpunkt. Men det blir sällan bra när det är många som vill komma till tals och det är kort om tid. Fokusera på ditt huvudbudskap, som du har tänkt ut innan, och var mån om att säga det. Tydligt, kort och koncist.

2. Var aktiv
Om du är engagerad i vad de andra i panelen säger, om du aktivt lyssnar på dem, så kan du lätt hitta en lucka där du kan ta ordet och fylla i vad du tycker. En engagerad paneldeltagare höjer inte bara tempot på samtalet utan höjer också intresset från publiken eftersom det är mer intressant att lyssna på aktiva debattörer.

3. Lyssna
Prata inte bara själv. Lyssna på vad de andra har att säga. Och om du, kanske till din förvåning, kommer på att de andra faktiskt har en poäng i vad de tycker som du inte redan har tänkt på – så säg det! Om du ger komplimanger till andra så framstår du som mer sympatisk och det kommer att väcka gillande hos publiken. Till din fördel.

4. Gör en Anders Borg
Det sägs att Anders Borg alltid hade tänkt ut en del “one-liners” innan han mötte journalister – vilket alltid skapade bra rubriker. Inför ett sammanhang där du ska stå på scen så kan du också tänka ut ett par slagkraftiga meningar, metaforer, som gör ditt budskap mer begripligt och lättare att komma ihåg. Och som kanske blir citerat efteråt – om det är bra.

5. Njut
Att få vara en del av ett sammanhang och få framföra sina åsikter är inte alla förunnat. Njut av att du är tillfrågad och önskvärd och att du får ge din syn på viktiga frågor. Det kommer att märkas på dig att du gillar det, och det skapar ett gillande hos publiken.

Lycka till med ditt paneldebatterande!

Pin It on Pinterest

Share This