Hur kom han egentligen på idén, Stefan Krook? Jag har hört honom berätta om den ett par gånger nu, men det är ändå lite svårt att ta in. Starta ett bolag med syfte att inte tjäna pengar på det själv, utan att allt överskott ska gå till välgörenhet… Och det var några som avrådde honom där i början. Tyckte nog att han var mer än lovligt galen. Men han stod på sig. Han visste ju att

han kunde driva bolag, hade framgångsrikt byggt upp Glocalnet bland annat, men ville på något sätt förena det han kunde med att göra gott. Och så föddes GodEl, där all avkastning går till den välgörenhet som kunderna själva väljer. Och som åtta år sedan starten, har 100 000 kunder (alldeles för dåligt tyckte Percy Barnevik).

I torsdags fick åtta välgörenhetsorganisationer sin del av GoodCause, GodEls och GodFonds vinst under årets Tackkväll, där jag var moderator. Utdelningen i år kommer att landa på över 6 miljoner kronor. Totalt har de delat ut över 26 miljoner kronor sedan starten. Hur många bolag kan mäta sig med det?

Bilden där Stockholms

stadsmissions direktor Marika Markovits får en kram sammanfattar hela känslan av denna tackkväll. Det var glädje, det var värme, det var många kramar.

Under kvällen hölls en paneldiskussion med Percy Barnevik, Alice Bah Kuhnke och Anna Ryott, generaldirektör på SOS Barnbyar, under temat “Hur kan företag göra gott?”. Anna Ryott har nyss släppt en bok

som heter Affärsaktivisten, där hon på ett häftigt sätt ger exempel på hur mycket företag tjänar på att ta ansvar för en mer hållbar värld. Hon kallar det inte CSR, utan CSP – Corporate Sustainable Profitability. Hon menar att omtanke om människor och miljö är en förutsättning för lönsamhet. Alice Bah Kuhnke jobbar i ett av Sveriges största konsultbolag, ÅF, som hållbarhetschef. Hon menade bland annat att vi ska se upp för de coola 90-talisterna. De tänker och beter sig annorlunda och med dem kommer det att hända grejer!

Kvällens behållning, eller jag

ska kanske säga underhållning, var till mångt och mycket Percy Barnevik. Han började jobba med CSR långt innan begreppet fanns, för 30-40 år sedan. Han har gjort enormt mycket för att skapa nya jobb i u-länder, långt innan han engagerade sig i Hand-in-hand. Han ger inte mycket för Sida, som han menar saknar de viktiga affärs- och marknadskunskaperna för att göra skillnad. Fast han sa det på ett betydligt fränare sätt.

Hela kvällen, inklusive den bitvis rätt underhållande paneldebatten, direktsändes via Bambuser.

Jag pratade själv om att jag på allvar tror att de människor som arbetar ideellt, som gör något för någon annan utan tanke på att få något tillbaka, mår bättre än andra. Är lyckligare. Jag har alltid gett pengar till välgörenhet och fram tills för några år sedan arbetade jag mycket ideellt. De senaste åren har det känts lite tomt att inte engagera sig i något, och jag har undrat vad jag ska göra  för att inte bara ge av mina pengar, utan även av min tid. Att kunna engagera sig som moderator för en så bra sak som GoodCause tackkväll kändes riktigt bra. Jag ger med det jag kan, och det går till något gott. Skön känsla.

Fotograf: Lisa Love Bäckman

Pin It on Pinterest

Share This