Det gick vägen. Nästan hela vägen. Syftet med partiledardialogen under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik i helgen var att föra en dialog och sätta ett tydligare fokus på att hela Sverige ska leva istället för att debattera vem som gjort rätt och fel och hitta syndabockar. Att undvika käbbel och höja sig över ”Agenda-nivån”. Och det samtal med partiledarna, som jag hade förmånen att få leda, höll en riktigt konstruktiv ton – nästan hela tiden. Det var vid ett tillfälle då tryggheten kom upp som fråga och Jimmy Åkesson påstod att Jonas Sjöstedts kompisar ägnar sig åt organiserad brottslighet. Det enda tillfälle som de flesta medier valde att rapportera om. Tyvärr.

Landsbygden handlar om en stor del av vårt land, men i debatten blir landsbygden lätt marginaliserad. 35 % av oss bor på landsbygd. Nästan 200 av 290 kommuner ligger i landsbygd eller gles landsbygd. Det är ingen liten del av vår befolkning och en klar majoritet av våra kommuner. Men det är lätt att få intrycket att urbaniseringen är så stark att landsbygden inte är värd att uppmärksamma.

 

Anna Bellman leder partiledardebatt i Örnsköldsvik 2018.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

 

Aldrig förut har den uppmärksammats så mycket som nu. Och känslan är att den aldrig har uppmärksammats så mycket från politiskt håll som nu. Det var en oväntat enig samling partiföreträdare som diskuterade ett land i balans, transporter, digitalisering, jordbruk, kultur, service och välfärd. Bland annat.
Som Malin Ackermann beskriver i sin blogg: ”…det är uppenbart att samtliga partier är medveten om vårt orättvisa samhälle. Frågan är dock om man inser hur mycket det påverkar orter, bygder och samhällen och framförallt medborgare. Tror tyvärr inte det men känner starkt att partierna är på väg mot en högre insikt.” (hela blogginlägget här: https://blogg.land.se/stad-och-land/partiledardebatt-om-hela-sverige/)

Som Annie Lööf tweetade:
”Riktigt bra partiledardebatt hos @HelaSverige ska leva och #Landsbygdsriksdagen! Om likvärdiga villkor för jobb, företag, infrastruktur och service i hela landet. I Örnsköldsvik denna lördag. Mycket bra initiativ!”

Det var extra roligt att moderera Landsbygdsriksdagen eftersom den hölls i min hemstad Örnsköldsvik. Förutom partiledarna så fick jag samtala med Markus Näslund, som jag växte upp samtidigt med och inte träffat sedan dess. Jag fick också möjlighet att umgås ett par korta stunder med mina kära föräldrar och min syster med familj, och jag hann också fira bröllopsdag med en fantastisk middag på utmärkta restaurangen Linnea och Peter. En klart ovanlig bröllopsdag.

 

Anna Bellman träffar Markus Näslund i Örnsköldsvik under Landsbygdsriksdagen.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Min största utmaning under helgen var dock min rejäla förkylning som satte sig på rösten. Var så otroligt nervös att jag skulle hosta mig igenom hela partiledarsamtalet. Men med otaliga mediciner, extra stark hostmedicin och varmt vatten, så gick det vägen. Det också.

Stort tack till Hela Sverige ska leva och Terese Bengard, till Lena Lindström på Örnsköldsviks kommun och alla runt er för förstklassigt samarbete.

Du kan se partiledardialogen här: http://bit.ly/partiledardialog-svt

Pin It on Pinterest

Share This