On top of the World. Det var så det kändes igår när vi efter sex timmars vandring uppåt på oerhört steniga och ofta rätt besvärliga stigar besteg Sveriges högsta berg. Vilken obeskrivligt lycklig känsla!!! Dagarna innan var vi inte lika säkra på att vi ens skulle försöka, och flera som vi mötte på vägen från Nikkaluokta till Kebnekaises fjällstation vittnade om vilken oerhört jobbig mardrömsvandring det är – de där tio kilometrarna längs Västra leden från fjällstationen upp på toppen. Men när vi såg glädjen i ögonen på de som lyckats så var vi säkra: den enda dag vi hade i Kebnekaise så skulle vi upp. Den dagen var igår.

Vilken dag! Vi bestämde oss tidigt för att ha trevligt och inte stressa. Gick strax efter sju på morgonen. Tog små mikropauser och ett par lite längre matpauser. När vi nådde toppstugan träffade vi ett äldre par som berättade att vi hade “less than an hour left”. Ny energi. “Kan dom, kan vi.”

Med hundra meter kvar fick vi på oss de stegjärn vi släpat på hela vägen. Vilket grepp vi fick i snön och vad lätt det var att komma upp. Och så stod vi plötsligt där: Högst upp på Sveriges högsta topp! Fantastisk, euforisk känsla. Obeskrivlig. Och därför så härlig att få dela med fantastiska vänner. Anna Tiemer Gustafsson, Gunilla Danielsson och Hedwig Grut.

Vår fjällvandring har innehållit så många härliga stunder. Och även om alla sju som var med på vandringen inte gick upp på toppen, har vi fått en upplevelse att dela och leva på. Länge.

Lärdom: man klarar så mycket mer än man tror att man klarar av. Med rätt peppning, mindset och ett gäng härliga vänner.

Pin It on Pinterest

Share This