Den sista konstnären vars konst köpts in till slottet, vem är det? Jo, den fantastiska Catrine Näsmark, vars tavlor bland annat går att beskåda på vårt kontor på Runebergsgatan 7.

Igår visade hon de två tavlor hon gjort på Kungen och Drottningen, som hänger i ett rum man tydligen vanligtvis inte får besöka. Ett eget rum! Men vilka tavlor! Otroligt mycket snyggare än de andra tråkiga porträtten som slottet har.

Historien om varför Catrines tavlor köptes in till slottet är fascinerande. Hur hon först målade Drottningen, hovet blev intresserade, köpte den och beställde sedan en av Kungen. Och så alla turer där emellan, med besök av Drottningen och hovdamerna i Catrines dammiga ateljé, ett otal erbjudanden om mc-åkning och så en tavla där Kungen inte ser ut som en anka. En historia man bör höra Catrine själv berätta. Som bara hon kan.

Det var första gången jag var i slottet. Och även om jag tycker att det är lite fånigt med ritualerna kring vaktbytet och att monarki är höjden av omodernitet, så var det ändå roligt att se. Jag erkänner.

Efteråt besökte vi det nya galleriet XICO på Scheelegatan 11 i Stockholm, som gör tavlor på plexiglas. Många av Catrines tavlor fanns där, och även om jag har flera tavlor av henne hemma (bl.a. en av Gustav III) och hela kontoret fullt, så blev jag sugen på en i plexi, belyst bakifrån. Skulle passa perfekt i vårt nya hus. När nu det blir klart.

20140328-183141.jpg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • reddit
  • LinkedIn

Pin It on Pinterest

Share This