Har du tänkt på hur mycket din nervositet egentligen syns när du håller en presentation? Kanske tror du att du är helt genomskinlig och att minsta lilla darr på rösten låter som värsta jordskredet för publiken. Och visst, ibland kan det synas på människor att de är nervösa när de håller presentationer, men oftast inte. Vi tror att vår osäkerhet syns betydligt mer än vad den gör. Istället blir vi ännu mer nervösa av att tänka på att vår nervositet syns…

För ett tag sedan träffade jag ett par personer på en nätverksträff. Den ena hade hållit en presentation på nätverksträffen gången innan och den andra var en i publiken vid det tillfället. När talaren som hållit i presentationen skulle berätta om tillfället så börjar hon med att säga ”Jag fick en blackout”, och så förklarade hon att mitt i hennes presentation så blev det helt tomt i huvudet. Hon kom inte ihåg vad hon skulle säga. Den hon gjorde presentationen tillsammans med kom till hennes undsättning genom att säga något och sedan var hon på banan igen. Hennes starkaste minne från presentationen var hennes blackout. Hon tyckte det var hemskt. Den andra personen,  som suttit i publiken och lyssnat på hennes presentation, såg helt frågande ut när talaren berättade detta. Hon sa att det inte märktes alls att det blev en blackout.

Jag är inte förvånad. Det här är så otroligt vanligt. Vi tror att allt syns och märks när vi står på en scen och presenterar inför andra. Det gör inte det. Så istället för att peppa dig med katastroftankar om att du kommer att göra bort dig om du kommer av dig, ändra strategi:

  1. Tänk på vilken förmån det är att få tala inför andra och få presentera det du nu kommer att dela med dig av.
  2. Eftersom ingen vet exakt vad du kommer att säga, de har ju inte ditt manus, så gör det inte något om du glömmer en del av det du hade tänkt säga. Om du är noga med det allra viktigaste i din presentation, ditt huvudbudskap, och gärna upprepar det några gånger under din presentation – så kommer du ju få det viktigaste sagt.
  3. Ta gärna hjälp av ett manus eller stödord som du har nedskrivna på ett papper bredvid dig. Att titta ner i sina kom-ihåg-papper ibland gör inte någonting. Det gör dig inte mindre trovärdig utan man får snarare känslan av att du är förberedd. Det är ju heller inte säkert att du behöver titta i dina papper, men de blir en trygghet.

Snart publicerar vi på BellaCom en online-utbildning om nervositet. Där kommer du att få verktyg till hur du kan hantera din nervositet, så att den blir något positivt nästa gång du kan hålla en presentation. Så håll utkik!!!

Följ mig gärna i sociala medier och via mitt nyhetsbrev för att få reda på det senaste inom bellacom, få användbara tips och de senaste uppdateringarna kring online-utbildningen.

Pin It on Pinterest

Share This