Det är många delar som bidrar till att en konferens blir riktigt lyckad. En av de kanske viktigaste är den roll som moderatorn fyller. Jag får fler och fler förfrågningar på att utbilda personer som ibland eller bara någon enstaka gång tar rollen som moderator. Personer som inser att det inte bara är att gå upp på scen och köra på feeling, utan att det krävs betydligt mer än så. Jag träffar också många som helt vägrar att ta jobbet om moderator, just för att det är så krävande, när det gäller förberedelser, tidsåtgång, att vara insatt och på tå hela dagen. Och visst, det är ett uppdrag att ta på allvar, men bli inte skrämd. Att vara moderator är något av det roligaste och mest utvecklande som finns.

När jag i höstas gav 5 tips som hjälper dig att lyckas som moderator, så kom det en hel del kommentarer om att det är mycket mer än så som krävs för att vara en vass moderator. Ja, jag håller verkligen med. Nu rymdes inte alla tips för i ett blogginlägg så jag tog de allra mest basala och viktiga. Men här kommer några till.

6. Var alltid påläst och förberedd

Jag har arbetat som professionell moderator i snart ett decennium, och fortfarande lär jag mig nya saker och inser mer och mer jag behöver lära mig. Och varje gång jag modererar är ju ny. Jag behöver vara påläst och förberedd för varje ny dag. Det är nya ämnen, och även om ämnet liknar det jag tidigare mött, så är det nya talare och en ny publik. Så mitt första tips från förra inlägget vill jag upprepa igen. Gör dina förberedelser!

Inlägg från sociala medier:

”Håller helt med Anna! En kompetent moderator är avgörande för en konferens! Jag skulle vilja lägga till två saker som särskiljer en extra bra moderator: dels konsten att introducera talare (något som nästan bara professionella moderatorer lyckas med), dels konsten att korta av en seminarieman i publiken som inte vill ställa en fråga utan gärna pratar på länge om sina egna erfarenheter.”

7. Avbryt snyggt

Att avbryta snyggt är en konst. Det man kan säga till någon som egentligen inte vill ställa en fråga utan bara berätta om sin egen expertis inom området är att avbryta och fråga vad hen har för fråga. “Har du någon fråga du vill ställa kring det”. Om hen inte har det så går det att fortsätta till nästa. Alltid vänligt och bestämt. Som moderator är det din uppgift att se till att tiden alltid hålls, och det kan innebära att du behöver avbryta, både publik som vill ställa frågor och föreläsare som drar över tiden. När en talare inte håller den tid vi kommit överens om brukar jag först resa mig upp för att markera, och sedan närma mig talaren på scenen. Det talarna då oftast gör är att prata ännu snabbare för att hinna med allt de tänkt. Det de inte förstår är att när jag går upp på scenen så slutar publiken att lyssna, och funderar mer på vad som händer nu i det maktspel som utspelar sig på scenen. Så om du är talare – se till att hålla tiden om du vill att publiken ska lyssna hela vägen till slutet.

Inlägg från sociala medier:

”Jag tillägger: ta inte för mycket plats själv, visa självförtoende och trygghet, var positiv, lyft föreläsarna så att de framstår som stjärnor och studera för att lära av Anna ?.”

8. Lyft talarna

Absolut, som moderator ska du lotsa talarna så att de håller tiden, men aldrig så att du gör bort dem. De ska vara trygga med dig, du är deras fasta punkt och den som ska introducera dem på rätt sätt, ställa rätt frågor och se till att det är de som får glänsa. Om du gör ett bra jobb, kommer ert samspel att göra dem bättre än de egentligen är.

Inlägg från sociala medier:

”Som moderator måste man nog vara väldigt nyfiken och lite fräck, för att det ska vara intressant. Det skapar dynamik. Det gäller dock att göra det med glimt.”

9. Glimt i ögat

Jag menar att man kan i princip ställa vilka frågor som helst och säga i princip vad som helst, om man gör det med glimt i ögat. Om du har ett leende och vänlig attityd, så är det bara positivt om du kan vara lite fräck och busig. Det skapar dynamik, lekfullhet och blir så mycket trevligare för publiken.

Inlägg från sociala medier:

“Anna, lägg till ´passion och nyfikenhet` så blir det en väldigt inspirerande dag. Det har du visat på många gånger! Det är därför man går från “dina” event med en god känsla & har lärt sig något nytt:-D ”

10. Var nyfiken och passionerad

Jag får ofta frågan om jag tycker att allt är lika roligt att moderera. Och det är klart att jag har ett naturligt större intresse för vissa frågor än för andra. Men det jag märkt är att om jag verkligen sätter mig in i ett ämne så blir det intressant. Så nyfikenheten är en otroligt viktig parameter för att lyckas som moderator. Passionen och engagemanget likaså. Om du verkligen vill göra ett bra jobb, om du har ett engagemang för att skapa en så bra dag som möjligt för publiken och för de som ska uppträda på scen, om du är passionerad för det du gör – då kommer du garanterat att lyckas.

Naturligtvis finns det många fler tips för att verkligen lyckas som moderator, men för att ta del av dem får du gå en moderatorutbildning hos mig. 😉 Stort lycka till!

Pin It on Pinterest

Share This