Dagen är inne, det är show time!

När du arrangerar en konferens, vad ska du tänka på då för att den ska bli riktigt lyckad?

I tre delar ger jag dig tips på vad som är bra att fokusera på före, under och efter konferensen.

Vi har tidigare gått igenom det ovärderliga förberedelsearbetet inför en konferens. Nu är det dags för din konferens, det är show time – vad ska du tänka på då?

1. Fokusera på publiken

De som är med på ditt möte, deltagarna, publiken, det är för dem som du arrangerar det här tillfället. Ha dem i fokus från första stund. Få dem att känna sig välkomna. Få dem att känna sig tilltalade.

Du är där för att GE något till dem. Inte för att visa upp något. Se därför till att du utgår ifrån vad de vill höra, inte ifrån vad du vill berätta. Det kan låta konstigt, men det är så lätt att utgå ifrån sig själv när man vill berätta något, istället för att utgå ifrån de man vill nå. Så se till att fokusera på publiken. Och se till att du kan svara på följande frågor:

  • Vad ska publiken VETA
  • Vad ska publiken KÄNNA
  • Vad ska publiken GÖRA

Har du svar på de tre frågorna så har du kommit väldigt långt med din konferens, vad du vill att de som är där ska ta med sig hem. Och det kommer att hjälpa dig i allt ifrån hur du förbereder din konferens, till hur du agerar när det är show time.

2. Håll tiden

Att hålla tiden handlar om respekt. När du är på en konferens så ska du förvänta dig att de tider som är angivna också hålls. När du arrangerar en konferens eller ett möte, så är det ditt ansvar att se till att hålla tiden. Även pauser är viktiga. Så förbered alla som ska tala att de har en viss tid att hålla sig till och att det är superviktigt att de också respekterar det. Det betyder att du kan behöva avbryta den som är på väg att dra över. Jag brukar förbereda talare på att jag kan komma att avbryta dem om de drar över – effektivt, det minskar risken att de faktiskt gör det.

3. Interagera med publiken

Involvera gärna publiken i det som händer under dagen. Visst, det kan vara skönt som publik att ”sitta av” en dag och lyssna. Men du tar inte med dig lika mycket hem som när du faktiskt är aktiv. Så interagera gärna med publiken. Ställ frågor, be dem att ställa frågor, låt dem diskutera i grupper – men se till att dessa delar har sin naturliga plats och ger ett mervärde till det du vill förmedla.

4. Håll energi hela dagen

När du leder ett möte eller en konferens är det viktigt att du håller energin uppe på en hög nivå hela dagen. Därför är det viktigt att du har preparerat dig själv med bra mat, bra energi, att du har sovit bra och tränat bra, så att du kan ge allt under dagen. Och att hålla energin handlar mycket om inställning. Påminn dig om varför du arrangerar den här dagen, och gör det under hela dagen, så har du lättare att sprida din positiva energi till andra. Och de kommer att få en mer positiv känsla med sig hem.

Foto: John Resborn

Pin It on Pinterest

Share This