Marie, Charlotte o jag
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • reddit
  • LinkedIn
Jag modererade Combitechs konferens med nästan 1000 medarbetare på Gothia Towers. Temat var Kombinationskraft och inspirationen boken “Medicieffekten” av Frans Johansson. Budskapet i den boken är att om man kombinerar något från en bransch med något från en annan bransch, kan det uppstå nya magiska innovationer. Det finns många riktigt coola exempel i boken. Combitech kallar det Kombinationskraft, att det finns en speciell kraft i rätt kombinationer och att det är mötet mellan olika spetskompetenser som lägger grunden till framgång. Hela konferensen genomsyras av just det budskapet. På bilden här intill står jag med vd Marie Bredberg och informationschef Charlotte Magnusson.

Vad kan ingenjörer lära av Cirkusen? Kajsa Balkfors var med och grundade Cirkus Cirkör och med hjälp av akrobaten David Eriksson gjorde de en “Live-power-point” där Kajsa gick igenom cirkusens olika discipliner och vad vi andra har att lära av det. Samtidigt som David gestaltade det genom olika akrobat-konster. Otroligt imponerande och effektfullt. Kajsa menar att allt är möjligt, bara man vet vad man vill göra möjligt.

Hon sa också att balans inte är att vara helt still. Balans är ständig rörelse. Det finns alltså inte någon balanspunkt, utan man går hela tiden ut och in ur balanspunkten, för att kunna hålla balansen. David visade på flera olika konster och en av dem fick publikens stora jubel. Jag stod rätt långt uppe på läktaren då (för att sätta mig in i hur de som sitter där upplever konferensen) men vill ändå lägga ut klippet där David tar en träslev i munnen, där pinnen sticker ut. På den pinnen balanserar han en ballong och på ballongen ett vinglas, i glas. När han sedan sticker hål på ballongen… vad händer med glaset då? Lyckas han fånga det med pinnen? Se här:

 

Vi fick också besök av en av Sveriges Mästerkock Jennie Walldén. Hon berättade om vad som gjorde att hon vann den åtråvärda titeln i våras. Att hon lyckades kombinera rätt team i lagtävlingarna, genom att fokusera på vad var och en var bäst på (vilket hon listade ut under de många timmar de satt och väntade instängda i ett rum och inte hade något annat att göra än att prata med varandra). Hon pratade också om sitt ursprung från Sydkorea och hur hon kombinerar de asiatiska smakerna med andra kök, och på så sätt får nya smakkombinationer – som blir riktigt lyckade.

Vilken är då min kombinationskraft?
Jag har funderat en del på den och inledde också konferensen med att berätta vilken det är. Jag har en bakgrund som radio- och tv-journalist och älskar direktsändningar, när det är här och nu som gäller, och att intervjua människor.  Sedan har jag många år inom näringslivet, som marknadschef i nio år på Capgemini satt jag i ledningen och brottades med de frågeställningar man har där, och sedan startade jag en liten reklambyrå med sex medarbetare. Men de sista åren kändes inte helt roliga. Det kändes inte som att jag gjorde det jag var bäst på. När jag sedan fick förfrågan om att vara moderator på en konferens föll bitarna på plats. När jag får kombinera mina erfarenheter från näringslivet med min kärlek för samtal och direktsändning på scen, blir jag den bästa jag kan vara. Det är så det känns. Det är min kombinationskraft.

Jag måste verkligen säga att jag älskar att moderera. Att få sätta sig in i ett företags verklighet och utmaningar, och se till att det förmedlas på bästa sätt från scen så att medarbetarna känner sig motiverade och inspirerade och får ny energi, är så fantastiskt stimulerande.

Samtidigt är det som att springa ett marathonlopp. Tror jag. Jag har aldrig sprungit så långt, men jag är rätt slut efter ett långt konferenspass på scen. Så efter konferenspasset bytte jag om till löparkläder och joggade en mil genom Göteborgs gator, genom Slottskogen där jag hälsade på sälarna och pingvinerna.

Sedan njöt jag av den bästa middag man kan få i Göteborg. På topprestaurangen i Gothia Towers, Heaven23, går det inte att motstå deras King Size räkmacka. Detta är lyxvarianten med löjrom på toppen. Att sommelieren hade en Chablis Grand Cru på glas gjorde inte upplevelsen sämre. Det är trist att vara ifrån familjen en hel helg, men jag försöker härda ut… 😉

Pin It on Pinterest

Share This