Jag hade rätt höga förväntningar när jag för ett par dagar sedan besökte Grant Thorntons kvinnliga nätverk för att lyssna på när Kajsa Bergqvist föreläste om hur man presterar på topp. Innan det drog igång visade en riktigt proffsig power point Kajsas huvud och hur hon tänker innan hon går upp på scen. Att hon är nervös, kissnödig… Resten av hennes bilder, när hon verkligen föreläste, var inte alls lika proffsiga, men det gjorde inte så mycket. Inramningen av föreläsningen var snygg.

Kajsa kunde verkligen prata om sin vinnarskalle, och hur man tänker för  att prestera på topp. Hon började med att beskriva sin karriär genom en film, eftersom alla säkert inte suttit bänkade framför tv:n och följt henne. En ödmjuk ton som verkligen fungerade. Hon hade med all rätt kunnat förhäva sig över sina prestationer, men hon hade inte alls den stilen. Hon snarare raljerade över hennes sjuka hjärna som fick henne att sätta nya orimliga mål så fort hon uppnått det hon tänkt sig. Istället för att njuta hade hon direkt nya utmaningar. Som hon gjorde allt för att klara. Det fick till och med rehabiliteringen att bli rolig eftersom hon satte mål även på de minsta saker.

Och visst är Kajsas karriär en framgångssaga. Hon har nått fantastiska resultat. Visserligen satte en skadad hälsena stopp för ett OS-guld, och hennes stora mål, världsrekordet på 2.10, nådde hon inte. Men hon tog världsrekord inomhus, på 2.08, och sedan kände hon sig nöjd. Det var då hon la av. Hon berättade om hur skönt det var att själv bestämma när hon skulle sluta. Och vikten av att kunna känna sig nöjd.

Enligt Kajsa är det viktigaste att våga, i kombination med att sätta mål som man tror på. Hennes recept på vinnarskalle är:

1. Våga tro på dig själv

2. Våga förändra

3. Våga sätta höga mål

Hennes nya mål är att göra bra resultat i hennes bolag KajsaWines. Ingen tvivlar på att hon kommer att lyckas. Med trovärdighet, en skönt ödmjuk och samtidigt cool stil, fick hon oss fängslade under timmen hennes föredrag varade. Hon var sig själv. Hon visste vad hon ville förmedla. Hon gjorde det på ett strukturerat och avslappnat sätt. Det går alltid hem.

Vill man få sin publik att komma ihåg det man vill säga, gör som Kajsa. Använd mycket bilder och sammanfatta ditt huvudbudskap med några få ord på en sida med gärna tre punkter. Vi som lyssnar kommer inte ihåg mer än så.

Pin It on Pinterest

Share This