Han har ett fantastiskt hus, en riktigt charmig hund men framför allt har han en imponerande karriär i det egna familjeföretaget, som har gått från det minsta till det största inom sin bransch. Jens Spendrup var under 36 år vd för Spendrups Bryggerier, sedan i fjol är han styrelseordförande efter att sonen Fredrik tog över vd-rollen. Jag och fotograf John var och hälsade på honom igår och vi pratade om hans företagande som vd, eftersom det snart är dags för utmärkelsen Årets vd, och då kom vi också in på företagandet i Sverige och att allt för få unga startar egna bolag. Jens sa bland annat att det finaste ordet vi kan i Sverige idag är “anställningsbar”, medan det borde vara “företagsam”. Det kommer en intervju med honom här på bloggen så småningom…

Sverige är tydligen ett av de bästa länderna att starta företag i. Men alltför få startas, och allt för få unga startar bolag. Hur ska det ske en ändring av det? Hur ska vi minska glappet mellan utbildning och arbetsliv?

Tisdagen den 30/10 hålls seminariet “Samhällsentreprenörskap – minska glappet mellan utbildning och arbetsliv” på Mötesplats Skola i Göteborg, ett av Sveriges största mötesplatser för utbildningslandskapet. Där kommer forskaren Bengt Johannisson föreläsa om Samhällsentreprenörskap och jag kommer att vara moderator och bland annat leda en paneldebatt om hur samhället och skolan kan underlätta för unga att forma sitt entreprenörskap. Mycket intressant. Under seminariet kommer Utmärkelsen 2012 att delas ut, som premierar de skolor och arbetsplatser som satsar på att  utveckla samarbetet och kvaliteten i skola och arbetslivskontakter. Så bra!

Det är en del entreprenörskap och företagande i mitt liv just nu och det är så spännande att vara en del av debatten och att få vara med och dela ut utmärkelser! För om det är något det allra flesta av oss går igång på så är det ju just det, beröm, uppmuntran och bekräftelse. I detta jantelagens paradis kan vi alltför lätt glömma bort det. Vi tror att vi människor inte behöver extra bränsle utan att vi kan tuffa på ändå och skapa underverk. Inget kunde vara mer fel.

Tänk om det kunde komma lite mer uppmuntran från staten till de unga som väljer att vara företagsamma istället för anställningsbara. Då kanske vi skulle få se på andra bullar.

Pin It on Pinterest

Share This