Jantelagen finns verkligen. Har ikväll varit moderator för en branschträff i Sundsvall om regional tillväxt och effektiva logistikflöden, arrangerad av ÅF i en urläcker lokal som tidigare var Frälsningsarméns. Sundsvall är en stad där det händer mycket. Stort satsning på infrastruktur och samhällsbyggnad med ny bro, ny logistikpark och nytt resecentrum, för att nämna några av satsningarna… Sundsvall har längde hävdat att de är Norrlands huvudstad. Redan 1942 användes uttrycket i en journalfilm och 2007 varumärkesregistrerades begreppet av besöksnäringen. Men tror Sundsvallsborna på det själva?

Inte alls, visade det sig när jag frågade de drygt 100 besökarna på branschträffen ikväll. Det är därför jag menar att Jante bor i Sundsvall. Och panelen som diskuterade Sundsvalls tillväxt var överens om att det är så mycket positivt som händer i Sundsvall, men att man är för dålig på att prata om det och lyfta fram det som är positivt. Då halkar också stoltheten efter.

Och jag tänker att Sundsvall inte är unika på något sätt. Jante bor inte bara i Sundsvall, även om det blev extra tydligt just ikväll att det inte var många som höll med om att Sundsvall är huvudstan i norra Sverige. Jante träffas på både här och där i vårt avlånga land, även om min amatöranalys är att Jante blir starkare ju längre norrut man kommer. Men är det någonstans Jante kan få flytta, så är det ifrån Sundsvall. Låt honom få veta allt bra ni gör här. Och släpp sedan inte in honom igen.

ÅF Sundsvall Panel
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • reddit
  • LinkedIn

I panelen:

Carina Sandgren, projektchef Sundsvalls logistikpark
Bo Källdén, Marknadsområdeschef Diös Västernorrland
Stefan Söderlund, Kommundirektör Sundsvall
Ingela Ekebro, platschef SCA Östrand
Kajsa Rosén, Segmentschef Samhällsbyggnad, ÅF Infrastructure
Mikael Fränckel, Affärsområdeschef Norr, ÅF Industry

“Tack för en bra kväll! Du ledde samtalet på ett bra sätt som gjorde det både intressant och underhållande. Med en så kunnig publik är det inte lätt men jag fick många positiva kommentarer, inte minst om att du var påläst och höll ihop samtalet på ett bra sätt.”
Anders Åberg, sektionschef Samhällsbyggnad, ÅF Sundsvall

Pin It on Pinterest

Share This