“Så mycket bättre” var temat för konferensen Offentliga Rummet, där 600 personer inom offentlig sektor har samlats för att tillsammans komma fram till hur man kan bli så mycket bättre på att skapa tjänster som ger ett värde för landets kunder, företagare och medborgare.

Det offentliga Sverige står inför ett vägval när det gäller digitaliseringen av landet. Det går fort på det här området, men det går inte tillräckligt fort i Sverige. Många andra länder är långt före oss. Genom ett mentometerverktyg fick konferensdeltagarna svara på ett gäng kritiska vägvalsfrågor om vilken riktning det offentliga Sverige behöver ta för att bli så mycket bättre på att skapa värde för våra medborgare och företagare genom ökad digitalisering. Syftet är att skapa en enklare, öppnare och mer effektiv offentlig sektor. Det ska bli så mycket bättre.

Svaren har sammanställts och kommer att överlämnas till it-minister Anna-Karin Hatt. En för övrigt mycket trevlig politiker som överraskade när hon igår kväll plötsligt dök upp för att dela ut priset Guldnyckeln, som i år gick till den engagerade och intensive inspiratören, entreprenören, provokatören, debattören och kommunala innovatören Joakim Jardenberg. Han avslutade hela konferensen med att berätta hur man kan tänka för att få något gjort. Tankar som inte bara är applicerbara för den offentliga sektorn, fast kanske framför allt där.

Det är andra gången jag modererar Offentliga Rummet. En riktigt rolig och intressant konferens med positiva deltagare. Min uppdragsgivare Bengt Svensson på SKL sa efter konferensen att han är en mycket nöjd kund och beskrev mig som “engagerad, kunnig och sätter sprätt på konferensen utan att tumma på kvaliteten”. I like! 🙂

Alla plenarpass (de jag modererar) och vissa seminarier har livestreamades under konferensen.

Digitaliseringens möjligheter och utmaningar har det pratats om i många år. Men hur ska den fortsatta digitaliseringen av svenska statliga och kommunala aktörer organiseras och styras? Här står vi inför ett antal avgörande vägval. Ska vi fortsätta att centralisera makten? Ska alla finansiera allt för alla? Om inte, var drar vi gränsen?
Under konferensens andra plenarpass började vi med att få veta vad som görs i andra länder och sedan pratade panelen om vad som behöver göras här i Sverige, utifrån vad deltagarna svarade på mentometerfrågorna.

Så mycket bättre. Hur ska det bli det? Det viktiga är att börja. Att inte bara snacka utan se till att det blir lite action. Och som Jocke Jardenberg avslutade med: Att tillåta sig att göra minst ett misstag i veckan. Det har vi råd med.

Pin It on Pinterest

Share This