Du ställer dig på scen. Blodet pumpar i ådrorna. Adrenalinet på högsta möjliga nivå. Nerverna ligger bokstavligen utanpå kroppen. Du har förberett dig extra väl och känner för en gångs att det du ska säga är riktigt viktigt och värt att lyssnas på. Men… När du tar ett djupt andetag och ser ut över publiken ser du att flera tittar ner i sina telefoner istället för att titta på dig. En person har till och med ryggen vänd emot dig. Din entusiasm slås i botten. Vad gör du?

Alla vill vi bli lyssnade på när vi har något vi vill säga. Men det är inte alltid vi får den uppmärksamhet vi vill ha. Och i ärlighetens namn är det inte alltid vi ger föreläsare vår fulla uppmärksamhet när vi själva är publik. Så hur gör vi för att fånga uppmärksamheten, glänsa på scen och verkligen få folk att lyssna?

Det finns en del knep, men det viktigaste av allt: Vi får den uppmärksamhet vi förtjänar. En bra presentation börjar med en bra inledning. Där har du möjlighet att fånga din publik, att göra dem intresserade och du kan gärna slänga ut en cliff-hanger som får dem att vilja lyssna vidare. Ditt jobb är att få din publik att hålla sin uppmärksamhet riktad mot dig. Du kommer att lyckas, men inte med alla. Konsten är då att ignorera dem som inte är intresserade av dig och istället fokusera på dem som ser intresserade ut. Då får du energi, och kommer att göra ett bättre framträdande.

Säg något oväntat i början. Något som skapar nyfikenhet och som inte ger alla svar, utan som gör att man vill lyssna vidare för att få svar. Därefter kan du presentera dig själv. Och då kommer folk att komma ihåg vad du heter. Eftersom du satt det du ska säga i perspektiv till dig själv. Du är inte det viktigaste, utan det du ska säga. När du är tydlig med ditt budskap och kan skapa en nyfikenhet kring fortsättningen kommer du få folk att lyssna. I alla fall de flesta. Det handlar om förberedelse. Och en del mod.

Pin It on Pinterest

Share This