När du ska göra en presentation, börjar du då med att göra dina PowerPoint-bilder? Det är alltför vanligt att vi tror att en presentation är lika med PowerPoint, men glöm inte bort att det är du som är viktigast för din presentation, inte dina slides!

Om du ändå känner att du vill ha stöd av PowerPoint i din presentation glöm då inte att ppt ska förstärka ditt budskap – inte förmedla det självständigt.

Tips för PowerPoint

 1. Max 6 punkter
 2. Mer bild än text
 3. Ett budskap per slide
 4. Nyckelord – inte meningar
 5. Skriva stort och rent
 6. Mörk bagrund

 

Det är lätt att göra misstaget att använda vit bakgrund med massor av information på varje bild. Istället skulle jag rekommendera att använda svart bakgrund som är betydligt mer behagligt för ögat, samtidigt som det har fördelen att du kan gå framför projektorduken utan att bli konstigt upplyst av det vita skenet. Se också till att använda sparsamt med text och inte för små bokstäver. Alltså mer bild än text och bara ett budskap per bild.

 

Svart bakgrund och tydligt typsnitt gör din PowerPoint presentation tydligare för ögat.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

 

För att det ska gå snabbt för din publik att ta till sig din nya bild utan att förlora koncentrationen på dig, använd då maximalt 6 punkter. Långa meningar, citat och hänvisningar behövs nästan aldrig. Därför är det viktigt att man använder sig av PowerPoint på rätt sätt.

Använd PowerPoint rätt

 1. Slutkontroll: – stavfel är oproffsigt
 2. Be inte om ursäkt för dåliga bilder – ta bort dem!
 3. Vänd inte åhörarna ryggen
 4. Använda B för att “blacka”
 5. Laserpekare? Felgjord bild
 6. Öva

 

Summerande: Om du kommer använda bilder, äg innehållet i kroppen så att du kan prata fritt. Publiken ska inte behöva läsa för komplexa slides. Vi tror inte på perfekta presentationer. Vi tror på äkta personer.

Här kan du läsa resten av mina tips inför din presentation!

Pin It on Pinterest

Share This