Tack gode Gud för teknikens under som låter oss lyssna på sommarpratarna i podversion med förkortad musik så att vi i efterhand kan höra och inspireras av kloka människors tankar. Jag har inte hört alla sommarpratare i år. Långt ifrån. Men häromdagen när jag körde de 53 milen från mitt barndoms Övik hem till Stockholm så hann jag med fem stycken, av väldigt blandad karaktär.

Började med Patrik Sjöberg. Helt klart värd att lyssna på. En idrottsombudsman för att skydda barn från snuskiga vuxna är helt klart ett intressant förslag. Orkade sedan igenom Håkan Juholts sommarprat. Trist. Han som skulle vara kul. S-ledaren plockade inga som helst poäng hos mig, till skillnad från Maria Wetterstrand som sa en hel del fascinerande saker om livet som politiker.

Helena Bergström har aldrig varit min favorit. Hon är en fantastiskt duktig skådis, absolut, men sedan den gången då jag som nybakad journalist intervjuade henne och Rikard Wolff inför premiären av Änglagård 2 och hon var så snorkig att Rikard bad om ursäkt å hennes vägar och gav mig en puss på kinden, så han hon inte legat så högt i kurs hos mig. Att hon tydligen var gravid kändes inte som en godtagbar ursäkt för ett knasigt beteende. Det är över femton år sedan detta hände och min känsla för denna stora svenska skådespelare har hållit i sig. Tänk vad ett första intryck betyder mycket! (Rikard har däremot varit en favorit alltjämt från den dagen). Därför var det lite roligt att utmana mina förutfattade meningar om henne och lyssna på hennes sommarprogram. Och det var bra. Personligt och faktiskt så rörande att jag fällde en tår vid ett tillfälle. Bra Helena. Även om det finns bättre av årets pratare, som Alice Bah, Mark Levengood och Owe Wikström.

Men bäst av alla jag har hört i år är utan tvekan Jan Carlzon. SAS-Janne. Det är inte konstigt att han finns med som en av de hundra viktigaste svenskarna genom tiderna. Klok, erfaren, och med enormt mycket vettigt att säga. Han har trots sin framgång i det svenska näringslivet ett hjärta för det som bygger den svenska välfärden, småbolagen, och han vågar utmana på ett personligt plan. På ett lagom ödmjukt sätt. Ett program jag vill höra igen. Ett program jag tänker höra igen. Det finns mycket att lära. Och det beror inte bara på att han också pussat mig på kinden.

Pin It on Pinterest

Share This