Tycker du också att det är jobbigt att gå förbi tiggarna på gatan? Känslan kan vara förlamande, om jag vågar släppa fram den och inte blundar. Jag ser varje dag så många på gatan som behöver hjälp, medan jag trippar förbi den utsträckta handen i höga klackar, stressad till nästa möte, nästa tunnelbana, nästa livsviktiga grej som i jämförelse oftast inte är så viktig… Det är lätt att hamna i en reaktion över att tiggarna inte har rätt att vara här, eller att det är för många som lider i världen och att lilla jag inte kan hjälpa. Jag hamnar ofta i en känsla av otillräcklighet.

Ibland gör jag moderatoruppdrag för en pytteliten peng, men för ett stort och fantastiskt gott syfte. För ett par veckor sedan ledde jag Tackkvällen på Cirkus inför 1300 personer, tillsammans med Behrang Miri. Det var både kalas för att GodEl fyller 10 år och en kväll av tacksamhet då stiftelsen GoodCause (där bland annat GodEl ingår) delade ut hela sitt överskott från de olika bolagen till de åtta olika välgörenhetsorganisationer som de samarbetar med. Totalt har de delat ut 45 miljoner kronor sedan starten. 45 miljoner. Tack vare att nästan 100 000 personer valt att låta God El leverera elen istället för en aktör där vinsten går till aktieägarna.

När jag frågade Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits hur hon tycker att man ska förhålla sig till tiggarna på våra gator så sa hon är hon är stolt över att vi inte har förbjudit tiggeriet, och att även om man inte ger pengar till dem, så kan man i alla fall behandla dem som människor och se dem i ögonen. Tänkvärt.

Jag är fascinerad av den affärsidé som Stefan Krook så starkt trodde på när ingen annan trodde på den, då för 10 år sedan när han startade GodEl. Och att han fortsätter att starta nya bolag med samma affärsidé – att låta vinsten gå till välgörenhet. Den fungerar. Snart kan du köpa GodDryck på Systembolaget, det senaste bolaget i GoodCause-koncernen, ett riktigt gott och alkoholfritt bubbel. Rekommenderas.

Men samtidigt som jag är fascinerad är jag förundrad över att inte fler låter GodEl leverera elen. För även om jag inte kan hjälpa alla, så kan jag hjälpa någon. Och om mitt val av elleverantör ytterligare kan hjälpa någon mer, så kanske jag inte gör tillräckligt för andra – men bra nära.

Här är några bilder från Tackkvällen, som jag fortfarande tänker på och blir berörd över.
Fotograf: Jörgen Johansson

Behrang Miri o Anna Bellman
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
Danny och Marit Bergman
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
Lasse Åberg
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
Linda Sundblad
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
Marika Markovitz, Stockholms Stadsmission
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
Timo Räisänen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
Vi skålar för GodDryck
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Pin It on Pinterest

Share This