Vi är på gång med ett riktigt stort projekt. Bygga hus. Något vi sagt att vi aldrig ska göra. För det är inte vi. Vi vill hellre ha det hyfsat färdigt omkring oss. Lägga tiden på segling. Typ. Men nu råkade vi ramla över en riktigt bra tomt med ett gammalt hus på och vår kompis Linda, som är en otroligt duktig arkitekt, lovade att det skulle gå att bygga världens coolaste hus på denna fantastiska tomt. Så nu står vi där. Med två hus, varav ett mer liknar ett ruckel men som ska ersättas av ett fantastiskt. Så småningom.

Jag inser att jag kommer lära mig massor på denna resa. Som att man bör kolla upp servituten innan man köper (det går tydligen en del el- och avloppsledningar i marken precis där vi vill att vårt nya hus ska ligga och även om kommunen lovat att göra själva flytten så får vi stå för kostnaden), att det är dyrt med kvalitetsansvarig (som man måste ha) och att det är viktigt att göra en geoteknisk markundersökning innan man börja bygga så att man vet hur marken ser ut och hur djupt det är till berg etcetera. Geoteknik har jag inte så mycket kunskap om. Och det visade sig vara väldigt svårt att hitta företag som ville utföra denna tjänst till privatpersoner. På sajten brabyggare.se finns otaliga tips för husbyggare och där stod att det att en markundersökning går på runt 7000 pix. Inte i Stockholm.

När jag väl fick napp var det på rekommendation och en mycket trevlig man på Tyrens gav mig priset 25000:-. Jag hade lust att ge honom ordern, eftersom han var så trevlig, men mitt ekonomiska sinne fick mig att leta vidare. Till slut fick jag napp på hälften av kostnaden och tackade ja. Kände ändå att jag ville säga nej tack till den trevlige mannen på Tyrens, vilket jag gjorde på mejl. Fick ganska snart ett svar av honom där han skrev “Ingen fara… Hoppas att det går bra med er byggnation och att du får en fin sommar!”. Vilket svar av en som precis missat ett jobb. Han hade ju inte behövt svara. Men nu gjorde han det, och han fick mig på lite bättre humör. Och jag har en riktigt bra känsla för Tyrens. Det behövs så lite.

Så Per Hedman på Tyrens. Nästa gång jag behöver en geoteknisk markundersökning, då min plånbok är lite större än just nu, då kommer jag att välja er!

Pin It on Pinterest

Share This