Jag bävar för den dagen. Dagen då jag ska köpa mitt allra första affärssystem. Jag vet att den måste komma snart, men jag försöker hålla den ifrån mig. Det är ju så mycket som kan bli fel. Så mycket jag måste ta reda på och ha hundra procent koll på. Och veta att alla de behov mitt bolag har ändå inte kommer att bli tillfredsställda.

Det har hänt enormt mycket sedan jag var mitt i smeten på ett av de allra största bolagen som, bland annat, implementerar affärssystem hos andra. Då låg inte ansvaret för det egna affärssystemet hos mig. Då koncentrerade jag mig på att marknadsföra tjänsterna, och så skötte it-avdelningen resten. Det var fantastiska dagar. Idag har jag en superliten verksamhet på bara fem konsulter där jag inte kan lämna över ansvaret till en it-avdelning som inte finns. Bekymrat inser jag att Excel visserligen är fantastiskt, om än inte heltäckande.

Har precis avslutat en lunch med en av de mest kompetenta och nytänkande personerna jag känner inom den här branschen. Vi var kollegor på Capgemini när det begav sig. Nu har Marie-Louise Forsberg funnit en ny arena på Aditro, en avknoppning från Tieto som levererar lösningar för personal- och ekonomiförvaltning. Förutom att avhandla det kvinnor i vår ålder oftast pratar om – skilsmässor, vingårdsdrömmar och förkärlek för Italiensk mat – så handlade lunchen en hel del om hur viktigt det är för vissa av oss att ha en extra stor press för att få saker ur händerna och verkligen prestera. Och att när vi har den där extra pressen så levererar vi både mer och bättre. Vi blir mer effektiva. Oftast också mer kvalitativa i det vi gör.

Kopplingen drogs overkligt snabbt till marknaden för affärssystem. Det har ju som bekant hänt enormt mycket på de fem år som gått sedan Marie-Louise och jag jobbade ihop. Molnet har kommit över oss. Med den lyckan, och den extra pressen, att vissa av affärssystemleverantörerna insett att de inte kommer att klara sig om de fortsätter att låsa in kunderna i dyra och krångliga system som är allt annat än skalbara och flexibla.

Vi vill inte bli inlåsta idag. Vi vill ha frihet att välja själva och förändra när saker runt omkring oss kräver det. Vi vill ha ett affärssystem som supportar istället för begränsar. Vi vill vara moderna. Ha moderna verktyg som hjälper oss att se om vi når våra mål och vart glappet i organisationen finns. Så att vi kan förbättra och göra ännu bättre resultat.

Funderingarna är dock många. Hur säkert är molnet egentligen? Vågar vi lita på det fullt ut? Kan vi fortfarande ha full kontroll på de uppgifter vi behöver? Rädslan kan måhända vara befogad, men är väldigt naiv om man går på Marie-Louises linje. Allt beror ju på vilka brandväggar man har. Och att man väljer rätt leverantör. Det låter hyfsat enkelt när hon pratar om det, och det är också det som är hemligheten. Att det inte behöver vara komplicerat. Att det är det enkla som skapar värde. Att det man behöver ha koll på som bolag, för att lyckas med sitt affärssystem, är de processer man har. Först när man har koll på dem kan affärssystemet bli den kostnadseffektiva lösning det är tänkt att vara.

Det är här pressen kopplas ihop med införandet av ett nytt system. Om ledningen i ett bolag pressar sig lite extra till att få koll på sina processer så att det ser likadant ut i hela organisationen, kan affärssystemet bli den hjälp som bidrar till att höja prestationen, effektiviteten och kvaliteten.

Än så länge klarar vi oss hyfsat. Jag försvarar mig med att jag driver ett litet bolag som jobbar med tjänsteförsäljning inom B2B och inte har en svår e-handel som kräver ett fullödigt affärssystem i botten. Men även om jag inbillar mig att vi har koll så har vi egentligen inte det. Inte fullt ut. Framför allt så kommer vi inte kunna växa som vi tänkt.

Så det är väl bara att inse att affärssystem är till för både de stora och de små. För oavsett storlek på bolag så finns utmaningarna med att välja rätt stöd för att optimera verksamheten.

Jag ska pressa mig själv att ta tag i det.

Vilken dag som helst.

(Krönika i bilaga till Computer Sweden om Affärssystem)

Pin It on Pinterest

Share This