Fäviken Magasinet är värd all internationell uppmärksamhet och alla fina betyg, men trots fantastisk mat i charmig lantmiljö är det bemötandet som gör det. Många bolag och organisationer skulle lära av just det.

Det är en matdröm som går i uppfyllelse. Under min årliga jobbplanerings- och hälsovecka i Åre – då jag bor i en liten lägenhet vid backen, åker några åk, reflekterar och sätter planer för året samtidigt som jag jobbar lite – så tog jag en rövare. Har försökt få bord på Fäviken Magasinet tidigare, men nu kunde jag skriva upp mig på väntelista. Och det fanns bord!

Fäviken Magasinet ligger verkligen ute i ingenstans. På andra sidan Åreskutan, 25 minuter bilresa från Åre, ligger denna restaurang som de senaste åren fått närmast kultstatus. Sedan Magnus Nilsson tagit över rodret som kock, har berömmelserna haglat. Han har till och med fått ett eget avsnitt i Netflix produktionen ”Chef’s table” som jag självklart ser innan det är dags att besöka stället. Jag vill ju vara förberedd.

Det är storm när vi lämnar Åre, så vi kör försiktigt över berget och har svårt att hitta rätt väg fram till restaurangen. Det gör vi inte heller utan kommer tydligen över åkern bakvägen ”Lämna bara bilen här så tar vi hand om den” lyder personalens vänliga order, följt av ”Det var ju tur att det inte kommit mer snö, för då hade ni nog kört fast”.

Men vi bara ler, glada över att vara framme i tid, och går emot huset. Och precis som förväntat står Magnus i dörren och tar emot tillsammans med några ur sin stab. Personligt och trevligt. Jag kommer inte ihåg vad någon heter, men de verkar uppriktigt glada över att just vi är där. Ett varmt och välkomnande bemötande.

Vi blir visade till våra fåtöljer i det rustika och charmiga vardagsrummet. Champagne till mannen och som chaufför får jag äppelmust från bygden. Att välja ett vinpaket och ett alkoholfritt dryckespaket visar sig vara ett lyckokast. Många alkoholfria drycker har Fäviken nämligen gjort själva, eller också är de tillverkade i närheten, och de passar utmärkt till maten. Som det mjöd på nypon jag totalt förälskar mig i. Vinerna är inte dumma de heller. De flesta från Frankrike, ofta annorlunda val, men så passande till de 30 serveringar vi får under kvällen.

Ja, det är faktiskt 30 serveringar. Ofta munsbitar, men alla unika, fantasifulla och speciella. Ofta med råvaror från trakten. Vad sägs om ”Ett flak linfrö och ättika med musseldipp”, ”fläsklevermacka” eller ”kalvdans och älgört”. Ett par av alla favoriter från kvällen blev ”Endive, god grädde och finska fiskägg” och ”Ett ägg konserverat i aska, sås av torkad öring och picklad ringblomma”. 

Kvällen avslutades med egentillverkad likör i olika smaker och ett pris snus fermenterat i ett använt bitterfat. Snus de gör själva på plats. För oss som aldrig provat snus räckte det med att förundras av lekfullheten och kreativiteten.

Fäviken var en dröm som blev sann. På många sätt. Att få tillbringa en helkväll med människor som går in så enormt för sin sak, och som tänker på varje detalj in i perfektion – det är magiskt. Men det jag framför allt tar med mig är bemötandet. Från första stund och hela kvällen igenom har vi genuint trevligt med de som jobbar, som serverar, förklarar vad rätterna innehåller och ger förslag om hur vi ska äta varje rätt så att vi får störst upplevelse. Med norrländsk charm, avspändhet och glimt i ögat.

Fäviken är en upplevelse. Och det är bemötandet som gör det.

Pin It on Pinterest

Share This