Det är så speciellt att komma till Luleå. Där jag bodde under de första fem åren på 2000-talet. Då jag varje vecka pendlade 18 timmar med flyg till marknadschefsjobbet på Capgemini i Stockholm förutom under de perioder då jag fick mina två barn.

Det finns mycket jag saknar med Luleå. Inte kylan. Inte stadens arkitektur. Inte pendlandet. Jag saknar människorna. Det är i och för sig alltid människorna jag saknar mest där jag bott, men i Luleå finns det där speciella ”komma-oanmäld-förbi-på-en-kopp-kaffe”-mentaliteten som bara blir starkare ju längre upp i landet man kommer. I Stockholm tar man sig inte tiden. Och jag saknar det enormt. Vilka fantastiska och spontana möten jag upplevt längs Luleälven vid det röda trähuset i Södra Sunderbyn.

Idag hade jag förmånen att moderera en branschträff som ÅF arrangerade i Luleå. Om vad samhällsbyggare har att lära av den snabba och effektiva industrins processorienterade arbetssätt. En mycket intressant kväll där LKAB:s vd Lars-Eric Aaro berättade om deras framgångsrika gruvindustri och att den största utmaningen är att få samhället att förstå att vi kan få en hållbar och fantastisk tillväxt i Sverige, om vi satsar. Svårigheten är att berätta och övertyga om det. Han visade en bild på en glödande pellets med bildtexten ”Den största framgången startar med en inre glöd”. Jag tycker att det är så bra. Om vi har en inre glöd kan vi åstadkomma underverk. LKAB är idag Sveriges sjunde största exportföretag. Och de ska bli större.

Paneldebatten bestod sedan av före detta kommunalrådet i Pajala Bengt Niska. Även han en man med glöd, där det märks att han har jobbat mycket för att förvandla Pajala från en dödsdömd kommun till en plats med stark framtidstro och en av landets viktigaste exportindustrier genom gruvan. Även ÅF:s Per Magnusson och Björn Östlund deltog i diskussionen och poängterade vikten av att samarbeta över branschgränserna och titta på vad industrin gör bra för att bli mer effektiva och framgångsrika. De kallar det Rethinking Engineering. Att det finns mycket att förbättra, förädla och återanvända.

Min reflektion är att om man ska lyckas behövs en inre glöd. Att man är övertygad på riktigt om att det ska gå. Det tycker jag att alla jag träffat på ÅF har. Trots deras storlek så finns en vilja att hela tiden bli bättre och växa. De tror på sig själva och är genuint stolta över att vara ÅF:are. Men så är de ju valda till den näst mest attraktiva arbetsplatsen efter Google. Väl värt.

Det var dock en alldeles för kort tur till Lule för min del idag. Hann inte träffa någon av mina gamla kaffe-vänner då jag direkt efter mötet var tvungen att ta flyget söderut och västerut.

Pin It on Pinterest

Share This