Ramboll Stockholm Halvmarathon – en succé som förpliktigar

Tänk vad ett glammigt jobbuppdrag kan leda till!
Ett av de klart roligaste jobben under det här året var när jag fick förmånen att leda Rambolls Engineering-for-life-gala i våras. Ramboll samarbetar med Stockholms stadsmission som har sitt unika klädmärke Remake, där de gör hållbara plagg av second hand-material.
Fyra olika kreationer fick jag ha under kvällen, som jag visade upp på cat-walken samtidigt som jag ledde programmet för kvällen, där det mest populära klädesplagget lottades ut till en lycklig vinnare i publiken.
Anna Bellman tillsammans med Rambolls vd Niklas Sörensen och Stockholms stadsmissions direktor Marika Markovitz.
Anna Bellman modererar under Rambolls Engineering-for-life-gala våren 2018.
Inför detta coola jobbuppdrag fick jag frågan från Carmen Wargborn, Brand Experience Manager på Ramboll, om jag inte skulle springa Stockholm halvmarathon som Ramboll är ny huvudsponsor till i år. ”Jovisst!” Hör jag mig själv utbrista, trots att jag lovat mig själv att inte springa några längre lopp sedan mina knän strejkade för några år sedan. Och ett ja går ju inte att ta tillbaka. Inte när en kund frågar. Inte när det känns som en evighet till 15e september. Det var bara till att börja träna…
Trots en lårkaka för några veckor sedan som satte stopp för en del viktiga långpass inför denna dag, så kändes formen helt okej innan loppet. Jag försökte leva som jag lär när någon känner sig nervös inför att de ska hålla en presentation – att mycket handlar om inställningen, och förberedelserna. Tänk ”Det är kul!”. Ta bort alla negativa tankar. Det har hjälpt många med scenskräck. Det hjälpte mig igår också. Nästan hela vägen. För det kändes riktigt bra de första 17 kilometerna. Sedan började det bli tungt. Riktigt tungt. Och tyngst var de sista 150 meterna eftersom jag trodde att målgången var närmare än den egentligen var. Tufft att tänka positivt då… Men jag stapplade mig i mål och slog mitt personbästa på halvmaran med sju minuter (inte så svårt, men ändock), så jag är nöjd. Och jag fick blodad tand.
Det var en fantastisk dag, med ett perfekt löpväder. Både inför och efter loppet samlade Ramboll några av sina medarbetare och vänner där vi fick god mat och skön massage. Och det är tydligt att Carmen är nöjd. Och att det kommer mer. Hon lovar ännu mer till nästa års halvmara, så den ska jag verkligen inte missa. Det blev med andra ord en succé som förpliktigar för nästa års arrangemang, Du hänger väl med?
Hör Carmen berätta i en något stökig ”efter-maran-stämning” om hennes känsla efter loppet.

En nöjd Carmen och Anna på Ramboll Stockholm Halvmarathon Laddade för Ramboll Stockholm Halvmarathon Nytt personbästa på Ramboll Stockholm Halvmarathon Nöjda efter Ramboll Stockholm Halvmarathon

 

Blir det någon verklig förändring av samtalen i Almedalen?

Almedalsveckan är slut för i år och vi seglar tillbaka hem till Stockholms skärgård igen. Hur har då årets politikervecka varit? Har den gett effekt?

Jag hade förmånen att moderera några riktigt intressanta samtal, som i stunden kändes både viktiga och transformativa. Som PwC:s skatteseminarium där samtliga partier var rörande överens om generationsskiftesfrågan och lovade att gemensamt driva ett snabbspår i riksdagen kring just det, innan valet. Så kanske kan det bli en förändring redan nu.

 

Anna Bellman modererar PwC:s skatteseminarium i Almedalen 2018.

Och när det gäller att komma tillrätta med bostadskrisen i vårt land lanserades ett blocköverskridande valmanifest under Veidekkes seminarium signerat vår tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) och bostadsdebattören Lennart Weiss (S), som fick ett mycket positivt mottagande. I alla fall på plats i Almedalen. Förhoppningsvis också för kommande regering.

 

Anna Bellman modererar AtteWeiss valmanifest under Almedalsveckan 2018.

 

Så med en positiv känsla i kroppen avslutade jag min vecka, men träffade i samma veva en högt uppsatt politiker som tog ner min entusiasm med orden “ja, det brukar lovas mycket under seminarierna i Almedalen, men sedan händer det inte lika mycket”…

Är då Almedalen meningslös?

En vecka som samlar massor med människor, som skapar många positiva mötestillfällen, där många olika frågor lyfts och ventileras – men som också skapar en del förhoppningar som inte infrias? Jag ser inte Almedalen som ett jippo även om det är högintensivt på många sätt. Jag älskar både de arrangerade och de spontana samtal som sker, och tror att det behövs betydligt mer av den varan. För även om det inte blir omedelbar förändring, kan samtal leda till insikt, till nya tankar, till ökad förståelse – som till slut kan leda till någon form av välbehövlig transformation.

Det som däremot har överskuggat veckan markant är den oro och rädsla som skapats genom NMR:s närvaro… Ett av de starkaste ögonblicken under veckan var hur Annie Lööf hanterade att bli utbuad under sitt partiledartal. Att stå inför så många människor, i direktsändning, och direkt ta situationen genom att våga vara tyst – det var modigt och starkt. Jag blev väldigt berörd av det. Att dessutom KRIS byggde en mur runt nazisterna var en tydlig och stark markering.

Vid ett samtal om de nya strömningar vi tydligt ser nu, kom kommentaren ”Kommer vi se tillbaka på de här åren och fråga oss varför vi inte förstod vad som höll på att hända?”. Det är en tung fråga. Ser vi vad som sker? Gör vi tillräckligt?

Jag tror på möten. På samtal. På att våga mötas. På att också säga ifrån när det går åt fel håll. Jag tror också på vikten av att göra allt detta utanför sin egna krets. Under Almedalsveckan är det många olika kretsar som möts.

Därför tänker jag segla tillbaka nästa år igen.

 

Anna Bellman seglar tillbaka till Almedalen 2019.

 

Tack Veidekke, PwC och Bostadsrätterna för riktigt fina samarbeten och alla jag träffat för många sköna samtal.

 

Bostadsrätterna under Almedalen 2018.

 

Anna Bellman minglar under Almedalen 2018.

 

Härliga samtal under Almedalen 2018.

 

Mingel under Almedalsveckan 2018.

 

Härliga samtal under Almedalsveckan 2018.

 

Heja Sverige

 

Anna Bellman i paneldebatt om vad man kan förvänta sig av en moderator.

Vad kan man förvänta sig av en moderator? För första gången fick jag själv sitta med i en panel och bli utfrågad. Spännande erfarenhet! 🙂

 

 

 

Anna Bellman i färgglad kavaj från PassionForColors®.

Detta händer i Almedalen 2018

Under Almedalsveckan 2018 kommer jag att leda några spännande seminarier om bostads- och skattepolitik. Dessutom kommer jag att medverka i en debatt om moderatorns roll. Ovanligt för mig att vara den som blir utfrågad istället för att fråga. Ser fram emot det!

Här kan du läsa om vad jag tycker en moderator i Almedalen ska tänka på.
Här kommer även några tips om du ska delta i en paneldebatt.

Mina uppdrag i Almedalen 2018:

Måndag 2/7 09.30 – 11.00
Dags för en ny social bostadspolitik?
Många talar om en ny social bostadspolitik men hur ska den se ut? Ska de ekonomiskt svaga stöttas för att kunna äga eller hyra sin bostad? Hur ska bostäderna finansieras och vilka grupper ska prioriteras?
https://almedalen.se/alla-event/#/events/45349/dags-for-en-ny-social-bostadspolitik

Måndag 2/7 11.15 – 12.00
Lyssna på AtteWeiss blåröda valmanifest!
Stefan Attefall och Lennart Weiss har tillsammans skrivit ett valmanifest för att få vi till en bred, blocköverskridande överenskommelse om bostadsfrågan. De hoppas att partierna enklare ska finna varandra och att de politiska partierna konstruktivt kan ta itu med bostadskrisen efter valet i höst.
https://almedalen.se/alla-event/#/events/46743/sa-far-vi-till-stand-en-bred-blockoverskridande-overenskommelse-om-bostadsfragan

Tisdag 3/7 09.00 – 11.00
Vilka är de aktuella skattefrågorna inför valet?
https://almedalen.se/alla-event/#/events/44047/vilka-ar-de-aktuella-skattefragorna-infor-valet

Tisdag 3/7 15.30 – 16.15
Vilka förväntningar har vi på en moderator?
När arrangörer, företag och organisationer har möten som inkluderar en moderator och eventuella paneldeltagare: vilka förväntningar har de då på vad moderatorn ska bidra med? Innan, under och kanske efter mötet? Vad är en professionell och värdeskapande moderatorinsats?
https://almedalen.se/alla-event/#/events/44946/vilka-forvantningar-har-vi-pa-en-moderator-moderatorrollen-ur-arrangor-och-deltagares-perspektiv

Onsdag 4/7 10.00 – 11.00
Ungas bostadsval – tre av tio tror sig aldrig kunna äga sin bostad
Unga har fått det svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. Hur ser unga själva på sin bostadssituation? En undersökning presenteras där närmare tre av tio säger att de tror att de aldrig kommer att kunna köpa en bostad.
https://almedalen.se/alla-event/#/events/47053/ungas-bostadsval-tre-av-tio-tror-sig-aldrig-kunna-aga-sin-bostad

Fredag 6/7 11.00 – 12.00
Så får vi till stånd en bred, blocköverskridande överenskommelse om bostadsfrågan
Ett par journalister kommer att utvärdera AtteWeiss valmanifest.
https://almedalen.se/alla-event/#/events/46733/sa-far-vi-till-stand-en-bred-blockoverskridande-overenskommelse-om-bostadsfragan

Ramboll Stockholm Halvmarathon

 

Jag har bestämt mig! Den 15 september är det dags för Ramboll Stockholm Halvmarathon, och jag ska ta mig runt. Inte bara ta mig runt, jag ska dessutom göra det så att jag kan känna mig stolt över mig själv. Hänger du på?

När min kund Carmen Wargborn på Ramboll (tillika triathlonfantast) frågade entusiastiskt om jag också ska springa halvmarathon nu när Ramboll tagit över sponsorskapet för tävlingen – så sa jag snabbt JA! Jag skulle precis leda deras gala Engineering for life (för övrigt ett av de roligaste uppdrag jag gjort, mer om det senare) och “glömde” i samma stund frågan kom att jag lovat mig själv att inte springa några längre lopp av hänsyn till mina knän som varit lite kinkiga tidigare. Men jag tänker att ett par mil inte är så långt, om jag ger mig själv tid att träna och komma i form.

För detta är inte bara ett lopp. Det är en livsstil och en livsambition. Att röra sig och äta sunt för att må bra, för att prestera bättre, för att presentera bättre – både på scen och utanför scen.

Jag har rört mig mer eller mindre alltid, men efter en fotskada i höst så blev det betydligt mindre. Jag kom snabbt ur form och har haft svårt att motivera mig att komma igång ordentligt igen. Att träna inför något är ett otroligt bra sätt att komma igång igen, så därför var jag snabb att svara ja när frågan om halvmarathon kom, innan jag skulle ångra mig. Nu har jag gett mig själv presenten att börja följa ett träningsprogram från marathon.se, uppdelat på tre springpass i veckan. Målet är att springa loppet på 2 timmar, och i går var det dags för ett långpass på närmare 11 km – i denna värme! Det gick över förväntan bra. I skogen är det mycket skugga och det blev en riktigt skön tur, om än med vissa gånginslag (vilket det skulle vara enligt programmet, bara det att mina gånginslag blev något längre än tänkt)…

Jag är igång. Det är tre månader kvar. Det känns bra. Det blir ett grymt lopp.
Anmäl dig du med: http://www.stockholmhalvmarathon.se

Partiledardialogen under Landsbygdsriksdagen 2018

 

Det gick vägen. Nästan hela vägen. Syftet med partiledardialogen under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik i helgen var att föra en dialog och sätta ett tydligare fokus på att hela Sverige ska leva istället för att debattera vem som gjort rätt och fel och hitta syndabockar. Att undvika käbbel och höja sig över ”Agenda-nivån”. Och det samtal med partiledarna, som jag hade förmånen att få leda, höll en riktigt konstruktiv ton – nästan hela tiden. Det var vid ett tillfälle då tryggheten kom upp som fråga och Jimmy Åkesson påstod att Jonas Sjöstedts kompisar ägnar sig åt organiserad brottslighet. Det enda tillfälle som de flesta medier valde att rapportera om. Tyvärr.

Landsbygden handlar om en stor del av vårt land, men i debatten blir landsbygden lätt marginaliserad. 35 % av oss bor på landsbygd. Nästan 200 av 290 kommuner ligger i landsbygd eller gles landsbygd. Det är ingen liten del av vår befolkning och en klar majoritet av våra kommuner. Men det är lätt att få intrycket att urbaniseringen är så stark att landsbygden inte är värd att uppmärksamma.

 

Anna Bellman leder partiledardebatt i Örnsköldsvik 2018.

 

Aldrig förut har den uppmärksammats så mycket som nu. Och känslan är att den aldrig har uppmärksammats så mycket från politiskt håll som nu. Det var en oväntat enig samling partiföreträdare som diskuterade ett land i balans, transporter, digitalisering, jordbruk, kultur, service och välfärd. Bland annat.
Som Malin Ackermann beskriver i sin blogg: ”…det är uppenbart att samtliga partier är medveten om vårt orättvisa samhälle. Frågan är dock om man inser hur mycket det påverkar orter, bygder och samhällen och framförallt medborgare. Tror tyvärr inte det men känner starkt att partierna är på väg mot en högre insikt.” (hela blogginlägget här: https://blogg.land.se/stad-och-land/partiledardebatt-om-hela-sverige/)

Som Annie Lööf tweetade:
”Riktigt bra partiledardebatt hos @HelaSverige ska leva och #Landsbygdsriksdagen! Om likvärdiga villkor för jobb, företag, infrastruktur och service i hela landet. I Örnsköldsvik denna lördag. Mycket bra initiativ!”

Det var extra roligt att moderera Landsbygdsriksdagen eftersom den hölls i min hemstad Örnsköldsvik. Förutom partiledarna så fick jag samtala med Markus Näslund, som jag växte upp samtidigt med och inte träffat sedan dess. Jag fick också möjlighet att umgås ett par korta stunder med mina kära föräldrar och min syster med familj, och jag hann också fira bröllopsdag med en fantastisk middag på utmärkta restaurangen Linnea och Peter. En klart ovanlig bröllopsdag.

 

Anna Bellman träffar Markus Näslund i Örnsköldsvik under Landsbygdsriksdagen.

Min största utmaning under helgen var dock min rejäla förkylning som satte sig på rösten. Var så otroligt nervös att jag skulle hosta mig igenom hela partiledarsamtalet. Men med otaliga mediciner, extra stark hostmedicin och varmt vatten, så gick det vägen. Det också.

Stort tack till Hela Sverige ska leva och Terese Bengard, till Lena Lindström på Örnsköldsviks kommun och alla runt er för förstklassigt samarbete.

Du kan se partiledardialogen här: http://bit.ly/partiledardialog-svt

6 tips för att moderera ett seminarium i Almedalen

 

Det är valår och det lär bli minst lika intensivt och debatthett i Almedalen som tidigare år. Hur samtal och debatter leds påverkar i väldigt hög grad hur väl paneldeltagarna kommer fram och hur mycket publiken tar med sig därifrån. Moderatorn har en otroligt viktig roll. Kanske är du en av alla dem som i vanliga fall inte arbetar som moderator men som fått det fina uppdraget att leda ett eller flera seminarier under Almedalsveckan. Här följer sex tips på vad du kan tänka på.

1. Förbered paneldeltagarna
Kontakta alla som ska vara med i ditt seminarium innan veckan drar igång, även om det är en kort avstämning via mejl, där du tar upp upplägget för seminariet, vilka fler som är med, etcetera… Väl på plats så förbereder du alla på vart de ska stå, hur de tar på mikrofoner (görs innan själva seminariet drar igång) och att de gärna får hänga på det andra i panelen säger utan att invänta tillåtelse från dig, så att ni får ett livfullt och intressant samtal.

2. Håll ett bra tempo
Låt inte alla tala till punkt, det är inte alla som förstår värdet av att uttrycka sig kort och kärnfullt. Led samtalet framåt med ett tempo som gör det intressant att lyssna på. Det kan vara svårt att avbryta, men ett sätt är att ta frågan vidare till en annan person i panelen, att säga att vi får fördjupa den frågeställningen en annan gång, att be om ett kort och konkret svar eller att byta frågeställning helt.

3. Lyssna
Det här är nog det svåraste som moderator. Att lyssna och vara lyhörd för vad paneldeltagarna säger samtidigt som du ska leda samtalet framåt, ha koll på vilka frågor som ska ställas, om publiken ska involveras… Det är lätt att vara för fast i sitt manus och hålla sig till det, men gör samtalet platt. Det är viktigt att du lyssnar så att du kan ställa följdfrågor, hänga på en viktig vinkel, utan att för den skull tappa tråden och tempot. Det kräver sin koncentration.

4. Strunta i dina egna åsikter
Det är inte helt ovanligt att moderatorer som inte har det som professionellt yrke vill framföra sina egna åsikter och briljera med sina kunskaper när de leder en debatt. Det kan bli tröttsamt för publiken, då de inte är där för att lyssna på dig. Vad du tycker är inte de viktiga, du är där för att leda samtalet. Självklart ska du vara skarp och tydlig i dina frågeställningar, men det är skillnad mot att framföra egna åsikter.

5. Involvera publiken
Hur mycket man ska involvera publiken kan skilja sig från gång till gång. Oftast kan det vara fint att låta dem komma med sina frågor i slutet av samtalet, men se till att en frågeställare inte tar över för mycket. Och om någon inte ställer en fråga utan bara vill framföra en egen åsikt så fråga om vederbörande har en konkret fråga, om inte gå vidare. Visserligen kan även exempel och åsikter tillföra ved i brasan, men långt ifrån alltid.

6. Var flexibel
En stor del av charmen med att leda direktsända möten och seminarier, är att vad som helst kan hända. Om du är förberedd är det så mycket lättare att vara flexibel och hantera det som uppkommer i stunden som du kanske inte räknat med.

Under Almedalsveckan för två år sedan hände det kanske mest märkliga under hela min moderatorkarriär när finansminister Magdalena Andersson gav mig en utmaning med 30 sekunders förberedelsetid. Läs gärna om det här.

Så var förberedd. Var flexibel. Och lycka till som moderator. Det roligaste jobbet av alla!

Anna Bellman som moderator i Almedalen

12 år sedan idag

Det var inte helt givet. Men helt rätt. För 12 år sedan idag, den 8e maj, gick jag ut genom dörren från min dåvarande arbetsgivare – ut i en lika varm och strålande sol som idag – och startade mitt bolag BellaCom. Efter ett antal år som radio- och tv-journalist, och nästan ett decennium som marknadschef, så trodde jag att jag skulle fortsätta som anställd. Men då jag fick en förfrågan om ett uppdrag så blev det lätt att ta steget – trots att jag privat var relativt nyskild med två små barn och det hade varit mer tryggt att fortsätta som anställd. Jag har aldrig ångrat det valet.

Den första tanken med företagsnamnet var Bellman Communication. Alldeles för långt. Snabbt kom BellaCom till mig, som har en djupare betydelse – Vacker Kommunikation. Att om kommunikation ska lyckas så behöver den vara äkta och på riktigt – vacker.

BellaCom började som en kommunikationsbyrå som hjälpte företag och organisationer med både strategisk och praktisk kommunikation och pr. Den lilla byrån växte till sex personer, det gick bra och var roligt. Men något gnagde i mig. Jag ville något annat, men jag visste inte vad.

När jag sedan fick en förfrågan om att moderera en konferens så föll poletten ner. Jag hade ofta modererat de interna konferenserna på Capgemini, det it- och managementkonsultbolag jag var marknadschef på tidigare, men jag hade aldrig sett moderator som ett yrke. I själva verket var det mitt perfekta jobb, där jag kunde kombinera mina journalistkunskaper med mina erfarenheter av både små entreprenörsbolag och ledarskapet i ett stort globalt bolag. Nu började arbetet med att vrida mitt lilla bolag till något helt nytt. Jag monterade ner kommunikationsbyrån samtidigt som jag marknadsförde mig som moderator.

Det har gått ganska många år nu och idag är jag flitig som moderator, som talartränare och jag föreläser mer och mer. Jag har nästan alltid känt att jag har trivts där jag har varit och med det jag har gjort, men aldrig förut så tydligt som nu. Allt det jag tidigare har gjort, alla mina tidigare erfarenheter, har flätats samman. Jag hade inte kunnat arbeta med det jag gör idag om jag inte haft mina tidigare upplevelser med mig.

Jag har nog aldrig känt mig så tillfreds med det jag gör och med livet i stort som nu. Jag känner att jag är på rätt plats, jag omger mig med många varma och skickliga personer och jag ser en stor potential i vad som finns att utveckla framåt.

Jag tror att jag kommer att fortsätta leva och verka med BellaCom så länge jag är aktiv. Jag tror att jag alltid kommer att vilja arbeta med att hjälpa andra att utvecklas som talare och skapa effektiva möten. Att verkligen kommunicera äkta och på riktigt. Det är det som är vackert. BellaCom.

“Foto: Truls Busch Från moderatoruppdrag för Rambolls Engineering for Life gala 26 april 2018”

Så blir du en äkta talare

 

Vad är det som egentligen avgör om andra tror på dig? Vad är det som gör att vi tror mer på vissa människor, och mindre på andra?

Det handlar om äkthet. Det är först när du är sann och på riktigt som andra tror på dig.
Jag vill dela med mig av ett råd från föreläsaren Christer Olsson: “Det finns inga skydd, det är därför du ska säga vad du tänker, inte tänka på vad du säger.” Det Christer menar är att vi läcker vad vi tänker och att vi läcker som såll.
När du säger vad du tänker blir du per automatik äkta i ditt sätt att interagera med andra, vilket skapar trovärdighet som i sin tur bygger förtroende.

Börja med att ställa dig frågan vem du vill vara och vem du vill uppfattas som. Se till att det stämmer överens med dina tankar och värderingar. När du vill övertyga med det du kommunicerar gäller samma sak. Se till att det stämmer överens med det som är sant. Det är först när du är sann och på riktigt som andra tror på dig.

Jag har haft förmånen att se många lyckas från scen men tyvärr också många som inte lyckats… Så ett par tips på vägen::

Ge upp tanken på den perfekta presentationen… Utgå hellre från din övertygelse så blir du en mer genuin person med något viktigt och äkta att berätta.

Glöm sedan inte att det finns mycket att göra för att förbereda sig. Här är det många som undrar om det förtar äktheten att förbereda sig och träna på sin presentation, men jag hävdar att det inte gör det. När du menar det du säger och vet vad du ska säga, så kommer du att kunna vara fullt ut närvarande i stunden – det kommer hjälpa dig att vara ännu mer övertygande och äkta.

5 Tips för hur du lyckas i paneldebatten i Almedalen

 

Det är snart dags för vår årliga politikervecka i Visby, Almedalen. En vecka som är så mycket mer än politik, även ett valår som detta. Almedalen är samtal, nätverkande, debatt och framåtanda. Och utmaning. Att inte bara se det lustfyllda i att höra två sidor tuppfäktas mot varandra, utan att på riktigt hitta fungerande lösningar för en bättre tillvaro framåt. Så här gör du för att lyckas nå ut med dina åsikter som debattdeltagare.

Här är fem framgångsrika tips på vad du kan tänka på om du är med i en panel eller debatt (fungerar även vid andra paneldiskussioner utanför Almedalens speciella arena):

 

1. Fokusera
Det är lätt att vilja säga allt man har på hjärtat, och lite till, i tron att det ska förtydliga ens ståndpunkt. Men det blir sällan bra när det är många som vill komma till tals och det är kort om tid. Fokusera på ditt huvudbudskap, som du har tänkt ut innan, och var mån om att säga det. Tydligt, kort och koncist.

2. Var aktiv
Om du är engagerad i vad de andra i panelen säger, om du aktivt lyssnar på dem, så kan du lätt hitta en lucka där du kan ta ordet och fylla i vad du tycker. En engagerad paneldeltagare höjer inte bara tempot på samtalet utan höjer också intresset från publiken eftersom det är mer intressant att lyssna på aktiva debattörer.

3. Lyssna
Prata inte bara själv. Lyssna på vad de andra har att säga. Och om du, kanske till din förvåning, kommer på att de andra faktiskt har en poäng i vad de tycker som du inte redan har tänkt på – så säg det! Om du ger komplimanger till andra så framstår du som mer sympatisk och det kommer att väcka gillande hos publiken. Till din fördel.

4. Gör en Anders Borg
Det sägs att Anders Borg alltid hade tänkt ut en del “one-liners” innan han mötte journalister – vilket alltid skapade bra rubriker. Inför ett sammanhang där du ska stå på scen så kan du också tänka ut ett par slagkraftiga meningar, metaforer, som gör ditt budskap mer begripligt och lättare att komma ihåg. Och som kanske blir citerat efteråt – om det är bra.

5. Njut
Att få vara en del av ett sammanhang och få framföra sina åsikter är inte alla förunnat. Njut av att du är tillfrågad och önskvärd och att du får ge din syn på viktiga frågor. Det kommer att märkas på dig att du gillar det, och det skapar ett gillande hos publiken.

Lycka till med ditt paneldebatterande!

En av fyra chefer har scenskräck – kanske helt i onödan?

Alltför många chefer, både kvinnor och män, förminskar sig själva och låter sig tryckas ner av sina egna tankar om att de inte duger.

Jag hjälper många chefer att bli bättre och tryggare som presentatörer. Vilket är behövligt. Enligt en undersökning som tidningen Chef nyligen gjort har 1 av 4 chefer uttalad scenskräck, och 7 av 10 chefer upplever ibland eller alltid obehag och varannan har svårt att sova.

Det här är en av de viktigaste och samtidigt svåraste utmaningar ledare har – att verkligen se till att nå fram med sitt budskap.

För det beror inte enbart på mottagaren om budskapet når fram, det beror till största delen på dig som avsändare av budskapet. Och om du förminskar dig själv blir det betydligt svårare.

Många chefer har en förväntan på sig att vara fantastiska presentatörer och just för att de borde vara det tar de inte hjälp för att bli bättre – eftersom de inte vågar. Det skapar en ännu större osäkerhet och så minskar självförtroendet mer och mer.

Förminska inte dig själv. Låt dig inte tryckas ner av dina egna tankar om att du inte duger. För det gör du.

I min bok “Släpp retoriken – fokusera på publiken” ger jag tips på hur du kan stärka dig själv. För om du vet vilka knep du kan använda, blir du bättre och då kommer också din säkerhet att öka.