12 Talares Tankar Om Kommunikation

Nu är den här! Boken med konkreta råd och tips om hur du blir bättre på att kommunicera, även det du absolut inte vill. För en ledare, säljare eller för vem-som-helst handlar vardagen ofta om att kommunicera det man inte vill eller känner för.

Det är en ära att få dela med mig av mina tankar tillsammans med Anna Almberg, Antoni Lacinai, David Phillips, Inger Hansson, Johan Appel, Johan Dahl, Jon Forssell, Lena Skogholm, My Gross, Patrik Nordkvist och Sofia Karlsson, i boken 12 talares tankar om kommunikation.

Du hittar den antingen via hemsidan eller på Adlibris där dem också går att få som e-bok.

 

Här kommer några tips på hur du kan förbättra din kommunikation, även om du inte brinner för ditt budskap initialt:

Våga vara personlig

När du ska göra en företagspresentation som någon annan gjort, inled exempelvis med något du varit med om som har med ditt jobb att göra, hur länge du jobbat i organisationen, vilka fördelar du har upplevt osv. Då kommer resten av din presentation att upplevas personlig och trovärdig för den som lyssnar!

Var inte en robot

Om du ska hålla en presentation med ett mer negativt budskap, kanske att din organisation behöver skära ner och säga upp personal, visa känslor och berätta att du tycker att det är tufft och att du känner med alla som är drabbade. När du vågar säga att du tycker att det är svårt, men att ledningen bedömer att detta är den enda vägen framåt, blir det mer trovärdigt även om det är ett mycket svårt budskap.

Ta hjälp av andra

Brainstorma med kollegor om innehåll och upplägg. Det är så mycket lättare att få ett budskap trovärdigt om du går igenom olika möjligheter med andra som kan utmaningarna och verksamheten, de kan se saker som du själv inte ser. Precis som i de flesta sammanhang är flera personer starkare än en.

Det här var bara några av alla tips på hur du kan lära dig kommunicera på topp när du träffar en kund, kollega eller en medmänniska.

Vill du ha fler tips? Du kan beställa boken, via min hemsida och få den signerad av mig, eller här!

 

#addher skapade delaktighet för jämställdhet i IT-branschen

Det är Internationella kvinnodagen och vi kan återigen konstatera att det finns mycket kvar att göra innan vi kan pusta ut. För det är inte balans. Det är inte jämställt. Det händer inte mycket.

Igår var det världspremiär. #addher, Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen, samlade 200 personer på Fotografiska i Stockholm och knöt ihop via videolänk med ytterligare 700 personer på 15 orter över i hela landet. Totalt 900 personer samlades för att gemensamt få inspiration men framför allt få konkreta tips på vad som kan göras för att attrahera kvinnor till alla roller och positioner i branschen. Endast en av fem personer i IT-branschen är kvinnor. De som finns behöver synas mer dels för att attrahera fler kvinnor, dels för att kunna ta plats på alla roller och positioner.

Att leda ett möte när alla är i samma lokal är en sak. Men hur gör du för att skapa delaktighet när majoriteten befinner sig på andra orter? Hela eventet sändes så att de som satt i andra lokaler var med och såg allt. Sedan använde vi ett interaktivt verktyg där alla kunde dels svara på frågor och dels ställa frågor till talarna och panelen på scen, och sedan också ge sina bästa tips och rösta på vilka tips som är viktigast att gå vidare med. Totalt kom det in 241 konkreta tips till hur kvinnor i IT-branschen kan ges och ta mer plats. #addher var inte bara snack utan också konkreta åtgärder. En var att lyfta fram kvinnliga förebilder. En annan att inte acceptera negativ jargong.

Det är det, viljan att verkligen vilja göra något, som gör att jag tror att #addher kan vara med och bidra till en skillnad för gender balance i IT-branschen, på riktigt.

#addher (tidigare känt som winIT) är ett nätverk för IT-kvinnor som initierats och drivs av Sogeti med Therese Sinter som driver.

 

Det sitter i detaljerna, men framför allt i känslan – grattis Björn Frantzén

Återigen är det bevisat. Det sitter i detaljerna. I förberedelserna. I omtänksamheten. I känslan. Kanske framför allt i det sistnämnda.

Att Björn Franzén får Sveriges första tre stjärnor genom tiderna av Guide Michelin är så välförtjänt. I höstas hade jag förmånen att besöka ett par andra stjärnkrogar i Bilbao och San Sebastian, två av dem med tre stjärnor (varav Azurmendi var en riktig höjdare medan Akelarre inte riktigt nådde upp till förväntningarna). När jag sedan besökte Restaurang Frantzén var förväntningarna höga med tanke på hur mycket han satsat. Men han slog dem. Med råge. Vi började äta vid 19.30 och gick inte hem förrän närmare 02.00. En helkväll kan man kalla det.

Vad var det då som var så speciellt?

Förutom att allt var så otroligt genomtänkt och gott, så var det känslan. Från första sippen på champagnen, hur vi fick veta allt om kvällens råvaror, till att rätt efter rätt efter rätt har sin plats – och även om vi var proppmätta så var den avslutande kardemummabullen välkommen (i alla fall för den i sällskapet som åt upp nästan allt).

Och jag tänker att det här gäller så mycket annat i livet än mat. Vad vi än vill lyckas med. Det sitter ofta i detaljerna. Alla träningstimmar och förberedelser som banar väg för OS-medalj, alla träningstimmar och förberedelser för vilka som sitter i publiken som banar väg för en presentation som lyckas nå fram… Men det handlar också om rätt känsla. Att veta när man ska leverera vad. För mesta möjliga upplevelse.

Grattis Björn Frantzén för tre välförtjänta stjärnor.

Det blir äventyr med Eventyr

Du går upp på scen och trots att du kollade tekniken innan, så fungerar det inte när du ska dra igång. Mardröm? Ja, eller också en dag på jobbet som bara är att hantera. Det är inte säkert att det behöver bli sämre.

Inledde dagen med frukostföreläsning hos en av mina favoritsamarbetspartners – eventbyrån Eventyr, som jag ofta jobbar med (senast i helgen då jag modererade ÅF:s globala chefskonferens som Eventyr arrangerade så framgångsrikt).  Var på plats i Teaterskeppet i god tid i morse och kollade så att allt fungerade som det skulle och att min presentation “Släpp retoriken – fokusera på publiken” visades på det sätt som var tänkt på skärmen. Inga problem. Inte just då.

Men efter det att Kristoffer Schjött-Qvist hade presenterat mig och min dator skulle kopplas in, så var det rena rama flipperspelet på skärmen. Teknikstrul och det interaktiva verktyg jag använder mig av syntes inte heller det på skärmen. Tur att jag hade min iPad så att jag ändå kunde köra de mer känsliga frågorna digitalt, och tur att jag hade en publik som var med på noterna och väldigt aktiva både analogt och digitalt.

Det är lätt att bli stressad när det inte går som man tänkt. Och jag erkänner. Inledningen på min presentation blev inte så skarp som jag önskat, inte fortsättningen heller… Eller också blev de helt okej. För det kan strula ibland, men om man kan sitt innehåll så går det att köra ändå. Publiken tror inte på dig mer för att du är perfekt eller gör en perfekt presentation. Sedan behöver det ju inte strula lika mycket som imorse för att budskapet ska bli trovärdigt, men det behöver inte bara vara en nackdel.

Oavsett vad så tänker jag köpa en ny dator. Och en ny adapter. Äntligen har jag fått en ursäkt. 🙂

Kristoffer Schjött-Qqvist hänvisade till min bokrelease när han introducerade mig idag. En bokrelease där han utnämnde boken till “Årets julklapp”.

 

Vad du än ska säga så bör du kunna sammanfatta det kort – helst i bara en mening.

Petter Stordalen är tydlig i sitt budskap “Culture is king”

 

Teaterskeppet. En mysig men inte helt optimal salong, då man är långt ifrån de som sitter längst bort i lokalen.

 

 

Stordalen, guldklänning och misslyckade medarbetare

Ömsomt viskande, ömsomt skrikande. När Petter Stordalen med alla känslor involverade proklamerar att Culture is King, och att det är en ren investering att betala 40 miljoner kronor för en konferens (som han räknar hem i minskad sjukfrånvaro och betydligt mer nöjda medarbetare) så är det få som tvivlar. Förmodligen ingen. För Petter är övertygande på riktigt, och han har gripande exempel på hur och vad Choice Hotels gör för att sätta personalen och kulturen främst. Resultaten talar ju, som man säger, för sig själva.

Hélène Barnekow, Telias Sverigechef, är lika inspirerande och övertygande hon. Om än inte lika skrikande. Att vända ett så att säga “mossigt” bolag som Telia kräver sitt ledarskap, och sin kundbesatthet. Hélène visade hur systematiskt de jobbat, hur transparent hon är som ledare, och förklarade att de kommit en bra bit på väg – men att de har en lång väg kvar. När en i publiken anonymt via det interaktiva verktyget sa att hen inte alls såg Telia som kundfokuserade så svarade Hélène direkt att hon gärna ville prata med den som ställt frågan i pausen för att veta mer. Tydligt att hon vill förändring. Och på frågan om vilket råd hon vill ge till yngre ledare sa hon snabbt “Lyssna inte för mycket på oss som är äldre”.

Det var en både intressant och intensiv kväll 16 november då Årets vd i fyra olika kategorier utsågs. Jag hade förmånen att moderera galan för sjätte året i rad, den här gången med den både ytterst kompetente och härlige vd:n på Företagarna Günther Mårder. Och den här gången bytte vi om till guldklänning och guldväst inför prisutdelningen. Vissa dagar på jobbet är helt klart lite mer flärdfulla än andra.

Många av talarna och pristagarna betonade vikten av att låta medarbetare misslyckas. Och det pratar ledare ofta om. Men så kom förra årets vinnare av Årets vd Stora företag, Erik Ringertz på Netlight, och sa (innan han skulle lämna över priset till årets pristagare) att han inte alls tycker att vi ska låta medarbetare misslyckas. Vi ska däremot låta medarbetare lyckas. Finnas där och stötta så att de får alla möjligheter att lyckas. Tala om att se på samma sak från en annan betydligt mer positiv vinkel. Förmodligen är det fler medarbetare som lyckas med det synsättet. Och kanske bidrar det till att vd:n får priset Året vd.

 

Moderator med Günther Mårder

Ett försök att ta en snygg publikselfie

Övertygande Petter Stordalen

“Frågor på det?” Ingen i publiken hade någon följdfråga på Petters budskap… 😉

Hélène Barnekow – besatt av kundbesatthet

Cool lokal på coola hotell At Six. Det blir så bra med en riktigt bred duk.

 

Panel med Lisa Lindström, vd Doberman, Johan Skarborg, koncernchef Academic Work och Lisa Gunnarsson, Nordenchef LinkedIn

 

Årets unga VD – Joachim Lindström Ideal of Sweden AB

Årets VD Små företag – Katarina Walter Antrop AB

Årets VD Mellanstora företag – Katarina Sjögren Petrini Ticket Leisure Travel AB

Årets VD Stora företag – Ola Serneke Serneke Group AB

Erik Ringertz, Netlight. Årets VD Stora företag 2016

Alla vinnare, tillsammans med Eventdrottningen Anna Hermes, en moderator i guldklänning  och Lärargalans fantastiska initiativtagare Beata Kull

Välj din partner

Ett bra råd inte bara för privatlivet. På de två senaste konferenser jag har haft förmånen att moderera, TeliaIOTSymposium i måndags och RadarSummit igår, så var budskapet detsamma. För de som vill lyckas i denna snabbt föränderliga och disruptiva värld så gäller det att kroka arm med andra som kompletterar dig. Aldrig har det varit mer tydligt att varken människor eller verksamheter inte är starka ensamma.

Radar presenterade The Perfect Storm, deras nya rapport som handlar om att IT-ekosystemet står inför en disruptiv förändring, som är större än vi någonsin har sett. Just det här kommer bland annat innebära att en tredjedel av IT-leverantörerna kommer att slås ut inom 24 månader. Radar och andra analysföretag har under flera års tid förutspått Den perfekta stormen. Nu finns alla förutsättningar på plats och man kan med lokal fakta och ny forskning för första gången ge en tydlig bild av stormens innehåll, riktning och när den kommer att inträffa.

Det finns all anledning att kroka arm med rätt personer och företag för att få ett lyckligt liv framåt.

Han har publikt förutsett Oljepriskrisen och Finanskrisen. Nu menar Marc Anderson att Ericsson kommer att gå under om vi inte gör något…

 

Med Hans Werner, vd på Radar

Freddie Rinderud på Radar presenterar The Perfect storm

Inom 24 månader kommer stormen att slå till

Fantastisk scen på RadarSummit

Telia IoTSymposium

Panelen sa att Stockholm har alla förutsättningar att få världens första riktigt Smarta stad

 

Du som är en naturbegåvning – det måste gå av sig självt för dig?

Det finns de som tror att vissa är födda för att stå på scen. Att de är naturbegåvningar som inte behöver förbereda sig och träna, utan allt bara kommer på uppstuds och blir så där härligt fängslande perfekt. Och visst, det finns självklart personer som verkligen tycker om att äntra scenen, som njuter av det och gör det med större lätthet än andra. Men de allra flesta behöver anstränga sig rejält för att insatsen ska nå det resultat man vill nå.

Som för Sofie Jonsson. Igår skrev hon så fint på LinkedIn om min nya bok och berättade hur väl hon kände igen sig i det jag skrev om i början av boken:

Det senaste året har jag haft förmånen att jobba med Anna Bellman och i veckan trillade hennes bok “Släpp retoriken: fokusera på publiken” ner i brevlådan. Första kapitlet berör din inställning till att tala inför en publik och jag kunde inte känt igen mig mer. Vid flera tillfällen har jag fått höra:
1. Du som är så bra på scen – du kan ju inte bli nervös?
2. Du är ju en naturbegåvning på att hålla presentationer – det måste bara gå av sig självt för dig?

Svaren är nej, jag blir såklart nervös (ibland väldigt nervös) och det kommer verkligen inte av sig själv. Men precis som Anna uppmanar väljer jag alltid att se nervositeten som något positivt och taggande, och jag förbereder mig alltid. För det handlar inte om talang – det handlar om inställning och förberedelser. En prestation kommer aldrig av sig själv, oavsett om den är en presentation inför publik eller något helt annat. Så är ni sugna på att utveckla er förmåga att tala inför en publik kan jag varmt rekommendera Annas bok som ni hittar här.

 

Jag blir så glad att Sofie sätter fingret på det här. För de allra flesta går det inte av sig självt. För de allra flesta krävs förberedelser och många stunder av träning för att det ska låta spontant och naturligt. Som Winston Churchill lär ha sagt “Det finns inte mycket som kräver så noggranna förberedelser som oförberedda tal”. Han la tydligen ner betydligt mer tid på sina “spontana” tal än på sina politiska. Men så fick han ju också nobelpriset för bland annat sin talekonst.

 

Vågar du vara operfekt?

“Det är så svårt för mig att tänka ‘good enough’ jag som är en prestationsprinsessa”. Kommentaren kommer den här gången från en högt uppsatt kvinnlig chef under ett samtal som handlade om vår vilja och ambition att göra allt perfekt. Män säger det inte högt men tänker likväl att de behöver prestera perfekt för att duga – att om de inte gör det så kan de bli påkomna som en bluff. Det är min erfarenhet av alla de ledare som jag talartränat genom åren. Alla vill vi vara perfekta och prestera på topp, utan möjlighet för omgivningen att ifrågasätta ett dugg. Naturligt.

Jag har själv klantat till det ett par gånger på slutet. Inte grovt, inte så att det blivit tidningsrubriker och de få som sett och märkt har nog inte höjt på mer än möjlightvis ett halvt ögonbryn, men själv har jag funderat på varför jag tycker att det är så jobbigt att misslyckas, om än bara litegrann. För jag vill vara perfekt. Jag vill vara professionell. Jag vill vara oklanderlig. Men ärligt talat – är det ett framgångskoncept?

Många pratar om vikten av att våga misslyckas. Och det är betydligt lättare sagt än gjort. Därför läser jag “Våga vara operfekt” av Brené Brown och blir påmind om vikten av äkthet, lek, samhörighet och tillit. Att jag är värdefull, till och med då jag klantar mig. Även om det skulle leda till rubriker. Lättare sagt än gjort. Vi är snabba på att döma. Men jag vill inte vara sån. Inte mot andra, inte mot mig själv.

Därför är jag så glad att det är en av huvudteserna i min bok, som lanseras om ett par veckor. Släpp retoriken – fokusera på publiken. Om du vill lyckas nå fram till andra så handlar det inte om att göra det på ett perfekt oklanderligt sätt, utan om att göra det på ett äkta sätt – det är först då det blir trovärdigt. I det äkta tillåts misstag. Något de flesta jag talartränat ser som det allra värsta: att råka göra fel på scen. Men om du vill lyckas, så handlar det inte om att du ska fokusera på dig själv, och på att du ska vara perfekt. Det handlar om att lägga allt sitt fokus på den du vill nå.

 

Här berättar jag mer om boken, som kommer att finnas till försäljning från den 27 september. Bland annat på Bokus.com.
“Retorik handlar om att vi ska vara perfekta som presentatörer.
Men vi människor tror inte på perfekta presentationer,
vi tror på äkta personer”. 

Så blir du innovativ

Allt fler inser vikten av att fokusera på innovativa idéer och lösningar för att kunderna ska fortsätta med sitt gillande. Men hur många är innovativa på riktigt? Hur gör man för att vara innovativ på riktigt? Det är lätt att det blir mycket prat…

Sitter på tåget på väg hem från Karlstad efter en helg med Sogeti Innovation MeetUp, skönt nöjd och trött. Vilken helg! 500 galna och goa it-konsulter och en exklusiv konsert med Miriam Bryant som grädde på det fantastiska moset. För det här var en konferens som inte bara pratade innovation utan som faktiskt skapade innovation. På riktigt.

Förutom en del inspirerande innovationsexempel av Sogetis egna digitala experter (Essy Dahlin, Andreas Sjöström, Christian Forsberg och Michiel Boreel) och den mest innovativa kunden Husqvarna, så fick alla 500 medarbetare på 1,5 timme skapa egna innovationer. Det kom ut 73 påbörjade förslag (några riktigt, riktigt bra) på så kort tid. Lösningen: De använde OCH istället för MEN. Vi människor har en tendens att dissa nya idéer direkt genom att se hindren och säga men… Om vi istället säger OCH så ger vi utrymme till nya tankebanor och nya riktningar. Det är då innovation verkligen kan skapas. Det blev otroligt tydligt under denna korta och intensiva workshop som jag fick känslan var konferensens höjdpunkt, förutom Miriam Bryant då. Detta unikum av kvinnlighet och kaxighet.

Stort tack för att jag fick leda denna konferens: Världens bästa marknadschef Therese Sinter med världens största drive, världens bästa eventbyrå Eventyr med världens bästa demonproducent Magnus af Trolle och alla fantastiska Sogetiare.

Nu fortsätter vi. Nu säger vi bara OCH.

Sogeti 3 Med Sogetis vd Sergio de Brito Sogeti 1  Sogeti 4 Sogeti 6 Sogeti 7BästisarMiriam Bryant

 

Alla bilder tagna från Instagram #sogetisweden

Med samtal får du med dig människor

Om du vill få med dig människor mot ett gemensamt mål är samtal, att du tar dig tid och är uppriktigt intresserad och inlyssnande, otroligt viktigt. Det var en av nyckelpunkterna för Projektverktygsdagen 2017 som jag modererade idag, som bland annat berörde hur du lyckas med komplexa projekt. Det handlar om människor.

Det borde Danderyds kommun, och framför allt kommunstyrelsens ordförande Olle Rechenberg, inse. Igår kväll modererade jag ett samtal om integration. Danderyds kommun har beslutat att ta emot 148 flyktingar och bygga modulbostäder nära två gymnasieskolor. Därför arrangerade tre föräldrar ett informationsmöte för att få information om hur integrationen kan göras på bästa sätt – för att få veta mer. Polisen och frivilligorganisationer “En utsträckt hand” var där, men kommunen vägrade. 6 personer därifrån var inbjudna, men ingen kom. Olle Rechenberg sa igår till Danderyds nyheter:

– Även om jag inte hade varit upptagen så hade jag inte medverkat i det här mötet. Jag tror inte det är en bra idé att arrangera ett stormöte i en sån här komplicerad fråga. Det skulle kunna komma 100 personer och min erfarenhet är att det sällan blir bra diskussioner.

En sådan gång är det härligt att bevisa att det visst kan gå att föra riktigt bra samtal, kanske speciellt då ämnet är svårt. Igår var ett sådant exempel.

En av de som deltog i samtalet var Johan Westerholm från ledarsidorna.se. Han beskrev kommunens agerande som “En feghet som spänner över blockgränserna”.

Jan Berlin, kommunpolis, och frivilligorganisationen “En utsträckt hand” visade på fina exempel från Täby och Österåker där de kommit längre i flyktingmottagandet, där brottsligheten minskat och där kommunmedborgarna är positiva.

Charbel Gabro, fantastisk föreläsare och livscoach, visade med sitt egna exempel från en flykt från Syrien hur tacksam han är för att bo i Sverige, och vad som krävs för att lyckas möta nya människor. Att det är möten som behövs. Att våga mötas. Att våga säga hej. Att våga se människor.

Oavsett om du leder stora projekt, eller ska hantera en inflytt av nya människor i en kommun, så är det möten som krävs. För det är människor det handlar om.

Skärmklipp 2017-05-30 18.03.08 Skärmklipp 2017-05-30 18.02.48 Skärmklipp 2017-05-30 18.02.33 Skärmklipp 2017-05-30 18.01.44