Det är Internationella kvinnodagen och vi kan återigen konstatera att det finns mycket kvar att göra innan vi kan pusta ut. För det är inte balans. Det är inte jämställt. Det händer inte mycket.

Igår var det världspremiär. #addher, Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen, samlade 200 personer på Fotografiska i Stockholm och knöt ihop via videolänk med ytterligare 700 personer på 15 orter över i hela landet. Totalt 900 personer samlades för att gemensamt få inspiration men framför allt få konkreta tips på vad som kan göras för att attrahera kvinnor till alla roller och positioner i branschen. Endast en av fem personer i IT-branschen är kvinnor. De som finns behöver synas mer dels för att attrahera fler kvinnor, dels för att kunna ta plats på alla roller och positioner.

Att leda ett möte när alla är i samma lokal är en sak. Men hur gör du för att skapa delaktighet när majoriteten befinner sig på andra orter? Hela eventet sändes så att de som satt i andra lokaler var med och såg allt. Sedan använde vi ett interaktivt verktyg där alla kunde dels svara på frågor och dels ställa frågor till talarna och panelen på scen, och sedan också ge sina bästa tips och rösta på vilka tips som är viktigast att gå vidare med. Totalt kom det in 241 konkreta tips till hur kvinnor i IT-branschen kan ges och ta mer plats. #addher var inte bara snack utan också konkreta åtgärder. En var att lyfta fram kvinnliga förebilder. En annan att inte acceptera negativ jargong.

Det är det, viljan att verkligen vilja göra något, som gör att jag tror att #addher kan vara med och bidra till en skillnad för gender balance i IT-branschen, på riktigt.

#addher (tidigare känt som winIT) är ett nätverk för IT-kvinnor som initierats och drivs av Sogeti med Therese Sinter som driver.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • reddit
  • LinkedIn

 

Pin It on Pinterest

Share This