Det finns olika saker som kan hämma oss i livet. Och ibland kan andra människors komplex vara svåra att förstå. Mycket kan ligga bakom. Jag möter många människor i mitt arbete som talartränare som har olika typer av rädslor när de ska framföra något inför andra. Undersökningar visar också att det är en av våra vanligaste rädslor, en av våra vanligaste sociala fobier. Med hjälp och träning går det ofta att arbeta bort, vilket är fantastiskt för den som länge lidit av sin begränsning. 

Vid en föreläsning i Örebro för ett tag sedan (#Utsikt2019 arrangerat av Alexborg och Handelskammaren) så inledde jag med att ställa frågan till den 100 personer stora publiken vilken som är deras största presentationsutmaning. Svaren rasade in i det interaktiva verktyget, alla var helt anonyma. Nervositet, att hålla publikens intresse, att ha en bra struktur och att veta vad man ska säga…. Flera av dem läste jag upp från scen, men inte alla. När jag på tåget hem läste dem igen så var det en kommentar som grep tag i mig extra. Kommentaren löd: ”Jag är för ful.”
Jag kan inte släppa den här kommentaren. Jag vet inte vem personen är som skrivit det. Jag har ingen aning om den personens bakgrund, tidigare upplevelser eller nuvarande sammanhang. Men kommentaren vill inte släppa taget om mig. ”Jag är för ful.” Den största utmaning den här personer har när det handlar om att presentera och tala inför andra är att personen tycker sig vara för ful. För ful för att tala inför andra. 

Jag skulle kunna ge flera med exempel på personer som inte är fagra utseendemässigt enligt den gängse normen, men som är fantastiska på att föra fram budskap till andra. Men jag tänker inte göra det. För det är inte där det ligger. Utmaningen ligger inte i själva utseendet, utan i den egna upplevelsen av utseendet. Att den känslan blir ett hinder och den största utmaningen. Och jag känner både en ödmjukhet och sorg inför det.
Jag tänker inte försöka mig på några klämkäcka råd om hur du kan bli mer trygg i dig själv och hur du kan få en större tilltro till att du är fantastisk som du är om du har liknande utmaningar. Men jag vill ändå skicka en uppmuntrande tanke: Du ÄR fantastisk som du är.

Efter alla år som moderator och talartränare så har jag hört så många tal och presentationer. Och jag kan garantera att det är så många saker som samspelar till om ett budskap blir trovärdigt och når fram. Och det handlar väldigt lite om utseende.
Det jag vill uppmuntra till är att fokusera på dina styrkor, det du kan och det du gör bra. Ta en stund och skriv ner dina styrkor på ett papper. Det är dem du ska bygga på. När du gör det så kommer du ha lättare att se att du kan ta plats, och att du ska göra det. Det jag också har lärt mig under åren är att alla människor har en berättelse, alla har något att dela med sig av. Och om inte du delar det du har av rädslan att du är för ful, då finns risken att någon annan går miste om det du har att förmedla. 

Vill du ha verktyg på hur du kan hantera rädsla att tala inför andra, och hur du kan göra för att ta fram dina styrkor så får du det, och mycket mer i onlineutbildningen: Lär dig tala inför andra

Pin It on Pinterest

Share This