För att lyckas med utmaningar och stora äventyr behöver du inte vara någon talang. Det ”räcker” med disciplin. Det säger äventyraren Ola Skinnarmo i senaste avsnittet av Framgångspodden – han säger det flera gånger. Och när han berättar om att alla kan bestiga Kilimanjaro och må bra under vägen, med rätt förberedelser och tillräckligt med tid, så inser jag att jag kan fortsätta med min bergsmetafor länge till.

När jag föreläser och utbildar i presentationsteknik så använder jag ofta metaforen att det kan kännas som att bestiga ett berg när du ska tala inför andra och ”bestiga” en scen. Och så berättar jag om äventyret jag hade förmånen att vara med på för tre år sedan då jag var med i det team som tillsammans med Aron Andersson besteg Kilimanjaro.

Innan Kilimanjaroäventyret frågade jag en annan av våra duktiga äventyrare om råd. Annelie Pompe har världsrekord i fridykning, har bestigit Mount Everest och arrangerar resor till Kilimanjaro. Hon sa till mig att för att nå toppen är det viktigt att gå långsamt, dricka mycket vatten och andas (ner i magen så att blodet syresätts). När jag förklarade att jag mest kände mig nervös över höjden och var rädd för att få höjdsjuka, förklarade hon att det är samma sak som gäller för att undvika det: ”Andas mycket, gå långsamt, drick 4 liter per dag – och njut! Viktigt att inte vara orolig också. De är oftast de som är nervösa som får höghöjdssjuka.”

Och som jag njöt. Och som jag djupandades. Och som jag drack vatten. Jag minns Kilimanjaro som en fantastisk upplevelse. Inte alltid njutbar fullt ut, men på det stora hela otroligt positiv. Jag var där med underbara människor, vi hade ett viktigt mål med resan – inte bara att bestiga berget utan också att samla in pengar till Barncancerfonden. Det var roligt. Det blev roligt.
Det Ola Skinnarmo trycker på för att lyckas nå Kilimanjaros topp är vikten av att ta det lugnt. Pole Pole, som är talesättet på Kilimanjaro. Långsamt, långsamt. Många som får höjdsjuka går upp på berget för snabbt, som Alexander Pärleros vittnar om i Framgångspodden. Jag tänker att samma sak kan gälla när vi ska bestiga en scen och tala inför andra. Vi har för bråttom och tar oss inte tiden att förbereda oss. Inte konstigt om vi kan få höjdsjuka då!

Ola Skinnarmo refererar också till Annelie Pompe som sagt ”If you snooze you lose”. Om vikten av att inte ”snooza” även om det är frestande att ta det lugnt och sova lite till, utan att du blir framgångsrik om du disciplinerar dig och tränar – oavsett vad det är du tränar till.

Jag är inte någon talang på att bestiga berg. Men jag förberedde mig inför det stora äventyret, jag tog det lugnt på vägen upp och jag njöt. Jag är heller inte någon talang att stå på scen och tala inför andra. Men jag ska fortsätta göra det, för jag älskar att göra det – speciellt när jag tar mig tid. Det är inte alltid jag tar det långsamt, det är inte alltid jag förbereder mig som jag skulle vilja, det är inte alltid jag har den möjligheten. Det blir oftast helt okej ändå. Men när jag gör det och verkligen disciplinerar mig blir det bättre. Och mer njutbart.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

I min bok “Släpp retoriken – fokusera på publiken” kan du läsa mer om hur du lyckas bättre på scen 

Pin It on Pinterest

Share This