Det känns som att den breder ut sig i samhället. Intoleransen. Rasismen. Eller också är det så att det skrivs och berättas mer om det idag. Att den alltid har funnits där. Men bara för att den kanske alltid har funnits där, betyder det inte att vi ska acceptera att den finns där. Ibland känns det tröstlöst. Vi har ett främlingsfientligt parti i riksdagen som om det var val idag skulle få 9,4 % av rösterna enligt den senaste opinionsundersökningen. Det fjärde största partiet. Och många mindre främlingsfientliga partier växer fram runt om i landet.

Men det finns de som inte sitter och tittar på. Det finns de som gör något. Som menar att vi ska behandla alla lika oavsett vart man kommer ifrån. Idag har en av dessa hjältar blivit belönad.

Jag har precis haft förmånen att få moderera IFs Säkerhetsnål, ett stipendium på 50 000 kronor som försäkringsbolaget IF delar ut till en ung person som brinner för att stötta och hjälpa andra unga i utsatta situationer. Vi höll till på Wärmdö gymnasium, med många engagerade elever på plats. En perfekt plats för att uppmärksamma ungt engagemang som gör skillnad.

Det var år 2012 när ett hem för ensamkommande flyktingbarn skulle öppnas i Frillesås som rasistiska flygblad från Sverigedemokraterna spreds. Frillesås är en ort med 2 000 invånare i Kungsbacka kommun söder om Göteborg. Då mobiliserade den 23-årige fotbollstokige rörläggaren Kevin Broberg lokalbefolkningen och fick de främlingsfientliga att sluta bedriva kampanjen på orten. Han startade Frillesås Friendship, och han lyckades. Men arbetet fortsätter. Arbetet behöver fortsätta.

Idag fick han 50.000:- i stipendium till Frillesås Friendship, och ytterligare 10.000:- till sig själv, från IF, utdelat av självaste integrationsminister Erik Ullenhag. Under förmiddagen diskuterade vi vems ansvar det är att skapa ett öppnare samhälle, vilka ord vi ska använda för att uttrycka den rasism och segregation som finns i vårt samhälle. Tre otroligt engagerade personer var med i panelen:
– Maria-Pia Cabero – utbildningssamordnare och föreläsare på Expo, en stiftelse som utmanar intolerans genom granskning, utbildning och engagemang. – Seher Yilmaz – ordförande Rättviseförmedlingen
– Behrang Miri, Musiker (var med i Melodifestivalen med Yalla dansa sawa), Programledare på Aftonbladet tvs “Partiprogrammet” och aktiv i nätverket MMSR – Malmös Minoriteter för Solidaritet och Rättvisa.
Fantastiska personer som verkligen brinner för det de gör. Som menar att det är politikernas ansvar att få bukt på integrationsproblematiken, men att vi alla har ett ansvar att inte vara tysta, att fortsätta kämpa för ett öppnare och vänligare Sverige – där alla är välkomna oavsett vad.

IFs informationschef Caroline Uliana, glad moderator, Erik Ullenhag, Fredrik och Kevin på Frillesås Friendship, Maria-Pia Cabero, Seher Yilmaz och Behrang Miri
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

IFs informationschef Caroline Uliana, glad moderator, Erik Ullenhag, Fredrik och Kevin på Frillesås Friendship, Maria-Pia Cabero, Seher Yilmaz och Behrang Miri

Erik och Kevin
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Kevin Broberg får pris av integrationsminister Erik Ullenhag

Pin It on Pinterest

Share This