När det händer blir det så självklart. Man ska aldrig ta något för givet. Man ska aldrig utgå från att andra förstår vad man menar, för det är snarare regel än undantag att de inte förstår. Trots att man varit glasklar i sin kommunikation. Andra ser inte alltid på saker som man själv gör. Andra lägger inte samma betydelse i orden som jag gör. Därför ska man aldrig anta och ta för givet.

Idag hände det igen. Men åt andra hållet. Mäklaren som försöker sälja vårt hus hade bokat en privat visning och frågade på sms i torsdags om det gick bra att vi tar visningen på fredagen. Absolut, svarade jag och städade järnet så att det skulle vara skinande rent och attraktivt dagen efter då mäklaren skulle visa objektet för spekulanterna. Idag fick jag veta att det inte blev någon visning. Mäklaren var i Monaco i fredags. Han trodde att vi skulle vara hemma och sköta visningen. Jag trodde att han frågade om det gick bra att han visade huset den tiden. När jag läser om sms:et i efterhand är det ganska tydligt vad han menade där och då, om än inte superklart. Men jag var på en middag och inte helt fokuserad och missförstod.

Som en kollega idag berättade att en sjuksköterska sagt: “Man kan inte enbart säga åt en patient att den ska ta näsdroppar, man måste säga att patienten ska ta näsdroppar i näsan, annars kan det bli tokigt.”

Lika bra att utgå från att ingen förstår vad man menar med sin kommunikation. Om det beror på att jag är otydlig eller andra korkade behöver vi inte lägga någon värdering på. Tydligt är att man aldrig kan ta något för givet.

Man kan heller inte ta någon för givet. Men det är ett annat kapitel.

Pin It on Pinterest

Share This