Idag hände det kanske mest märkliga under min moderatorkarriär – hittills. Det var under det enda seminariet i Almedalen där finansministern pratar om den extrema bostadssituation vi har i vårt land “Sista chansen för social bostadspolitik?” arrangerat av HSB. I Almedalen så är det väldigt många seminarier och det är inte ovanligt att de som ska delta på scen i en panel kommer precis i tid. Finansminister Magdalena Andersson kom tre minuter innan seminariet skulle börja, fick sin mikrofon och en minut innan start frågade hon mig om upplägget. Jag berättade att jag gör en kort inledning och sedan introducerar hennes presentation som hon håller i max 15 minuter innan det är dags för panelen och mig att ställa frågor till henne. Då tittar hon på mig och säger att hon inte alls ska hålla en presentation utan bli intervjuad av mig i en kvart. Hon frågar sin medarbetare, som jag stämt av detta med flera gånger, och det är solklart att det skett ett missförstånd. Så jag går från att enbart presentera upp en person på scen till att hålla i en intervju. Och inte vilken någon som helst, utan självaste finansministern… Med en förberedelsetid på 30 sekunder. Jag är glad att det inte var mitt första uppdrag som moderator.

Det var ju tur att det var just hon och att just i detta sammanhang “tur” att bostadssamtalen havererat, för jag hade en del jag ville fråga henne, som jag innan känt att jag kanske inte skulle kunna hinna med. Nu hann jag med det, och lite till. Och det blev riktigt bra. Förmodligen mycket bättre än om hon hållit sin presentation. Mer nerv. Mer dynamik.

Så min första dag som moderator under Almedalsveckan är jag riktigt nöjd med – om man bortser från blåsten under det första utomhusseminariet i Swedbanks trädgård som gjorde alla i panelen extra skakiga, av köld, och som gör att jag fortfarande fryser lite. Men solen sken och regnet uteblev och samtalen under dagen blev riktigt givande. Även det med finansministern. Hon är nöjd med de 22 punkter regeringen presenterat för att öka bostadsbyggandet, men tycker att mer fokus måste ligga på kompetensförsörjningen inom byggsektorn. Det saknas byggnadsarbetare och snart går väldigt många i pension.

Just det handlar det seminarium jag leder imorgon om – Brist på utbildade bromsar byggandet – vilket ansvar har politiken? 

Blåsigt seminarium med mycket bra samtal
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Blåsigt seminarium med mycket bra samtal om hur vi kan skapa en sparandekultur och få fler att komma in på bostadsmarknaden

Mina coola talarkollegor Staffan och Åsa
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Mina coola talarkollegor Staffan och Åsa

Finbesök av Anja Malmberg, Barncancerfonden och mycket god vän
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Finbesök av Anja Malmberg, Barncancerfonden, och framför allt mycket god vän

Vår trimaran har bästa läge i hamnen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • reddit
 • LinkedIn

Vår trimaran har bästa läge i hamnen

Pin It on Pinterest

Share This