Har varit iväg på en helt fantastisk resa de senaste tio dagarna med hela familjen. Njutit av värme och god mat i Goa, delat strand med kossor och kvarvarande hippiesar, kört scooter, badat i varmt hav och njutit av intensiv familjetid. Och även fått en del tid för reflektion. Fantastisk kombination.

Samma dag vi åkte på semester var jag moderator på konferensen Personal & Chef där en av talarna, Jesper Kärrbrink (bland annat tidigare vd för Eniro, Svenska Spel och nu vd för Euroflorist), poängterade vikten av att vara hundra procent närvarande i allt man gör. Mitt intryck är att Jesper är effektiviteten själv. Imponerande meritlista och oerhört målmedveten. Så jag lyssnar och försöker ta in. Han berättade att han tränar sonens bandylag och passar in alla arbetsresor så att det fungerar med träningarna. En vecka när han reste fyra-fem dagar fick han ändå in sex egna träningspass, förutom två träningspass med sonens lag. Hemligheten, menar han, är att vara helt fokuserad på det man gör just nu. Så när han jobbar, då jobbar han intensivt. När han är med barnen, då är han med dem till hundra procent.

Det är här min semesterreflektion kommer in. Hur bra är jag på att vara helt närvarande? Jag vet att jag har en del förbättringspotential. Som att inte ha mejlen uppe på skärmen hela tiden, eftersom att så fort jag får ett mejl, som tar min uppmärksamhet från det jag precis håller på med, så tar det så lång tid att komma tillbaka till det jag höll på med innan mejlstörningen, istället för att göra en sak åt gången. Skriva min text, förbereda min presentation, sedan kolla mejlen en stund och då beta av ett helt gäng istället för ett och ett. Det låter så klokt och självklart, men för mig är det en utmaning. 

Därför ska jag utmana mig själv. Göra en sak åt gången. Inte hålla mejlen uppe på skärmen för jämnan. Helt enkelt, och så fruktansvärt svårt, vara fokuserad på det jag gör just nu till hundra procent. Målet är, bland annat, att få mer tid över till att verkligen skriva den där boken jag påbörjat, för så länge sedan.

Förmodligen blir det en hel del andra trevliga effektivitetsvinster på kuppen.

Vagator beach i norra Goa. Många kossor och annat löst folk… Underbar plats.

Varca beach i södra Goa. Lite finare strand, mindre kommers, färre kossor, inte lika hög charmfaktor… Ändå njutbart.

Pin It on Pinterest

Share This